Sosirile turiştilor în Delta Dunării înregistrate în primele opt luni ale acestui an au scăzut cu 10,67% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, destinaţia fiind deficitară în ceea ce priveşte turiştii străini, se arată într-un comunicat remis marţi de Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD).
Astfel, dacă în anul 2019, în perioada amintită s-au înregistrat 125.181 de turişti, în anul 2020 numărul lor a fost de 83.138, iar anul acesta a ajuns la 111.824.
‘Analizând datele statistice, rezultă că 2021 a înregistrat o scădere de 10,67% a numărului de turişti în primele opt luni, faţă de aceeaşi perioadă din 2019, destinaţia fiind încă deficitară privind prezenţa turiştilor străini’, se arată în comunicatul semnat de preşedintele AMDTDD, Cătălin Ţibuleac.
Scăderea fenomenului turistic a fost explicată atât prin lipsa voucherelor de vacanţă, prin măsurile anti-COVID-19 şi lipsa de implicare a ministerului pentru promovarea pe plan extern a turismului în România, cât şi prin nedecolmatarea canalelor de acces în Deltă şi a traseelor turistice.
Preşedintele Ţibuleac a declarat, pentru AGERPRES, că mai mult de jumătate din scăderea fenomenului turistic înregistrată în municipiul Tulcea a fost cauzată de lipsa voucherelor de vacanţă.
‘Orice suport financiar este bine-venit, mai ales atunci când este vorba despre turism. De apreciat ar fi ca voucherele de vacanţă să fie upgradate cu indicele inflaţiei, în funcţie de creşterea preţurilor la alimente, transport, dar aici este nevoie de un studiu de impact privind bugetul consolidat al statului. Şi atunci, plecând de la faptul că 1.450 de lei era o sumă acoperitoare până în 2019, cred că această sumă ar putea fi acordată în continuare’, a menţionat preşedintele AMDTDD.
Potrivit sursei citate, în 2019, în perioada ianuarie-august, municipiul Tulcea a fost vizitat de 76.671 turişti, iar în aceeaşi perioadă a acestui an numărul lor a scăzut la 41.516.
În comunicatul de presă remis de AMDTDD se menţionează că, având în vedere problemele identificate, asociaţia va acţiona în perioada următoare, printre altele, pentru adoptarea şi implementarea legii speciale a organizaţiilor de management al destinaţiilor prin Alianţa pentru Turism, realizarea studiului privind capacitatea de suport turistic în Deltă şi digitalizarea rezervaţiei.