Turismul este principalul domeniu de activitate din judeţul Tulcea afectat în ultimele luni de războiul din Ucraina, secretarul general al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Sterică Fudulea, susţinând că noua axă ”Help Ukraine” va fi un răspuns la problemele cu care se confruntă acum mediul de afaceri.
Reprezentanta unui hotel din oraşul Tulcea, Raluca Cacencu, a declarat joi, în timpul unei reuniuni organizate de Prefectura judeţului cu tema ‘Mediul de afaceri tulcean în contextul geopolitic actual’, că, dacă începutul sezonului turistic a fost unul foarte bun, lucrurile s-au schimbat ulterior.
‘Am început foarte bine de Paşte, dar de 1 Mai a fost dezastruos, iar continuarea e şi mai dezastruoasă. Asociaţia Primăriilor din Deltă a făcut o centralizare a tuturor datelor de la operatorii economici din comune şi foarte multe rezervări sunt anulate. Toată lumea scrie acelaşi lucru, situaţia instabilă care se află alături de noi. De turiştii străini nici nu mai vorbim. Ei au anulat de la începutul anului toate grupurile’, a precizat Raluca Cacencu.
Ea l-a contrazis astfel pe preşedintele Asociaţiei Patronatului în Turism Delta Dunării, Daniel Iluşcă, care a susţinut că gradul de rezervare a locurilor de cazare din rezervaţie este la un nivel comparabil cu cel de anul trecut.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Ţibuleac, a afirmat că turiştii sunt speriaţi şi reticenţi în a-şi cumpăra vacanţe în Deltă.
‘Este util să transmitem un mesaj de siguranţă şi de stabilitate în Deltă. Nu avem război, nici măcar la Sulina’, a precizat Cătălin Ţibuleac.
În timpul şedinţei organizate de Prefectura judeţului, reprezentanţii diferitelor domenii şi-au exprimat disponibilitatea de a angaja ucraineni şi au menţionat că este nevoie de acordarea unor prime pentru primele şase luni de angajare a acestora.
De asemenea, secretarul general al CNIPMMR, Sterică Fudulea, a amintit că, în urmă cu două zile, la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, s-a discutat despre înfiinţarea unei noi axe ‘Help Ukraine’, care să sprijine cu finanţări nerambursabile integrarea ucrainenilor în România.
‘Acum două zile, a avut loc un Comitet de monitorizare la nivelul ministerului în timpul căruia s-a prezentat axa nouă ‘Help Ukraine’ în care toate fondurile necheltuite în exerciţiul financiar trecut vor fi mutate pe această axă nouă. Vor fi programe diferenţiate, de integrare şi inserţie pe piaţa muncii. Se doreşte ca aceste programe să fie gata în luna august’, a precizat reprezentantul CNIPMMR.
La finalul şedinţei, prefectul Dan Munteanu a anunţat că va mai organiza reuniuni similare.
‘Colaborarea, unitatea şi implicarea vor face ca un fenomen atât de agresiv, războiul, să aibă un impact negativ cât mai scăzut asupra cetăţenilor, asupra mediului de afaceri, asupra tuturor’, a adăugat prefectul judeţului Tulcea.