Direcţia pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Tulcea a primit săptămâna aceasta atestatul de produs tradiţional pentru ‘cornuleţe dobrogene’, acesta fiind al 12-lea produs de gen realizat de o firmă din comuna Greci pe baza reţetelor locale.
Directorul executiv al DAJ, Mirela Miiler, a declarat, pentru AGERPRES, că noul produs tradiţional este făcut cu borş şi are în compoziţie rahat incolor, deosebindu-se astfel de celelalte două atestate de acelaşi producător ‘cornuleţe cu rahat’ şi ‘cornuleţe cu unt şi nucă’.
‘Un produs tradiţional e un produs deosebit, pentru că atestatul obţinut garantează că este făcut din materii prime fără adaosuri şi păstrează o anumită tradiţionalitate, în reţetă, în preparare, în materia primă folosită care e locală, specifică zonei’, a menţionat Mirela Miiler.
Ea a mai spus că judeţul are în continuare potenţial pentru atestarea de noi produse tradiţionale.
‘Cred că Tulcea are un potenţial destul de mare, pentru că judeţul e renumit pentru peşte. (..) Păstoritul e o tradiţie în Dobrogea, în Tulcea. Numai că dorinţa consumatorului dictează produsele de pe piaţă. Se poate încerca şi acest domeniu şi cred că ar avea succes produsele acestea (brânzeturi – n.r.). Dar mă pot gândi şi la miere. În apicultură suntem destul de bine dezvoltaţi, pentru că majoritatea producătorilor sunt înscrişi în agricultura ecologică. Cred că şi aici e un segment care ar putea fi dezvoltat’, a mai spus directoarea executivă a DAJ.
Judeţul Tulcea a avut, până în această săptămână, atestate încă opt produse pe bază de peşte, toate realizate de o firmă din Tulcea, o telemea de capră, produsă în comuna Stejaru, şi 11 produse de panificaţie, gemuri şi dulceaţă, produse de o firmă din comuna Greci, atestate ca fiind tradiţionale, conform Registrului naţional al Ministerului Agriculturii.