Casa Avramide din oraşul Tulcea găzduieşte, începând de marţi, expoziţia ‘Robert Lorincz – o incursiune în universul creativ’, eveniment care reuneşte aproape 40 de lucrări realizate de tânărul artist atât în timpul masteratului, cât şi în ultimele luni.
Expoziţia se va încheia pe data de 7 mai cu un grup de lectură care va avea ca temă lucrarea ‘Demiurgul cel rău’, de Emil Cioran, cartea preferată a artistului din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, grupul de lectură având deja cel puţin zece membri înscrişi.
‘Fiecare lucrare din expoziţie reprezintă o faţetă a gândirii mele, a simţirii mele. Nu pot să zic că există o lucrare a mea care să fie un fel de manifest, să cuprindă în mod exhaustiv crezul meu artistic, viziunea mea despre lume. Fiecare are universul ei propriu, este un cosmos închis în sine, dar există în acelaşi timp interferenţe, legături între lucrări’, a declarat Robert Lorincz, pentru AGEPRRES.
Referindu-se la grupul de lectură care va avea loc în timpul finisajului, artistul şi-a explicat alegerea temei.
‘Cioran îmi place că are şi simţul umorului, deşi e un umor negru, sardonic, este fin, este elegant. Cioran are o eleganţă discursivă absolut fascinantă. E o plăcere să-i citeşti cărţile. Chiar şi atunci când scrie despre lucruri absolut revoltătoare, are un farmec care te cucereşte, te dezarmează’, a mai spus Robert Lorincz.
Curatoarea evenimentului de la Tulcea, Iselin Huluba, care reprezintă Societatea evaluatorilor de artă şi obiecte de colecţie, Sineva, a menţionat că l-a remarcat pe Robert Lorincz datorită atenţiei pe care o dă acesta detaliilor şi că el a inspirat tema finisajului.
‘De când am început să am discuţii cu Robert, am observat plăcerea lui faţă de beletristică, filosofie. Mi-a plăcut această faţetă a artistului şi am ţinut să o denot mai ales în spaţiul expoziţional, să creez un eveniment care să combine interesele artistului din spaţiul literar şi cel vizual’, a menţionat curatoarea Iselin Huluba.
Pentru reprezentanta Institutului de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) ‘Gavrilă Simion’, moderatoarea vernisajului, Laura Guţu, expoziţia este ‘o gură de aer proaspăt’.
‘Oricât de greu de digerat ar fi unele teme, pe mine expoziţia m-a atins, şi la fel publicul mai tânăr, mai crud, care nu se prea regăseşte în dramele din contextul mare, îşi găseşte nişte justificări aici, îşi găseşte pe cineva care arată cam ce simt şi ei’, a afirmat muzeografa Laura Guţu.
Persoanele care doresc să se înscrie la grupul de lectură care va avea loc în data de 7 mai o pot face la Casa Avramide sau electronic, la adresa iselin.huluba@sineva.ro.
Născut în anul 1995, Robert Lorincz a absolvit Facultatea de Pictură a Universităţii de Arte şi Design din Cluj-Napoca. În anul 2013 a câştigat Concursul naţional pentru tinere talente ‘Carmen Sylva’, categoria Pictură, iar acum unele lucrări ale sale se vând deja la licitaţii prestigioase de artă postmodernă şi contemporană. AGERPRES / (A, AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă)