Ministrul Culturii, Raluca Turcan, lider al organizaţiei judeţene PNL Sibiu, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că acest an şcolar debutează sub semnul mai multor măsuri adoptate la propunerea ministrului liberal al Educaţiei, Ligia Deca, şi cu susţinerea ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, de asemenea membru al PNL, scrie Agerpres.
„Anul şcolar 2024/2025 debutează sub semnul mai multor măsuri adoptate la propunerea ministrului liberal al educaţiei şi cu susţinerea ministrului liberal al finanţelor. Enumăr succint câteva măsuri aşteptate: a fost suplimentat numărul de posturi din educaţie cu 7.800. La Sibiu vom avea 340 de noi posturi didactice, auxiliare şi administrative. Justificarea majorării numărului de posturi didactice şi auxiliare are la bază necesitatea creşterii calităţii actului de învăţământ şi acoperirea cu personal a investiţiilor noi date în folosinţă sau care urmează să fie date în folosinţă”, a subliniat ministrul Culturii.
Ea a menţionat că prin aceste noi posturi va creşte numărul de îngrijitoare în creşe, pentru că, prin PNRR, 63 de creşe noi vor fi date în folosinţă în acest an şcolar, precum şi 98 de servicii complementare de educaţie timpurie.
De asemenea, creşte numărul de profesori de sprijin pentru copiii cu (CES) Cerinţe Educaţionale Speciale, al numărului de informaticieni care să sprijine activitatea celor 1.435 laboratoare inteligente finanţate în cadrul PNRR. Totodată, au fost înfiinţate clase noi pentru familiile cu copii care se întorc în ţară şi a fost majorat numărul de clase pentru învăţământul tehnologic dual şi învăţământul postliceal, dar şi pentru a reduce substanţial aglomeraţia din unele clase, fiind crescut şi numărul logopezilor şi al profesorilor pentru programele „Şcoala din spital” şi „Şcoala la domiciliu”.
„O mare satisfacţie personală o reprezintă extinderea programului ‘Masă la şcoală’. Ştiţi că acest program a debutat la iniţiativa şi la insistenţele mele ca deputat PNL de Sibiu. În acest an şcolar, o şcoală din trei oferă copiilor o masă în timpul programului şcolar. Am majorat succesiv numărul şcolilor de la 350, în anul 2022, la peste 2.200 de şcoli, în prezent. Astfel, aproximativ 650.000 de copii primesc o masă la şcoală. Vom continua, până când toate şcolile vor oferi o masă în timpul programului şcolar”, a specificat liderul PNL Sibiu.
Ministrul Turcan a amintit şi că salarizarea în sistemul de educaţiei a cunoscut „o ameliorare semnificativă şi rapidă” în numai un an, salariile fiind majorate în medie, cu peste 50%, fiind vorba de cea mai mare majorare din ultimele decenii, iar acest lucru se datorează şi eforturilor PNL.
Preşedintele PNL Sibiu a arătat că peste 160 milioane de lei au fost investiţi în ultimii ani în unităţile de învăţământ din judeţ, dând ca exemple modernizarea Şcolii Gimnaziale Avrig, reabilitarea Şcolii Gimnaziale şi a Centrului Multifuncţional Păuca, modernizarea şcolii din Tilişca, modernizarea şcolii din Sibiel, Sălişte, reabilitarea infrastructurii şcolare şi a căminului cultural în Copşa Mică, reabilitarea şcolilor gimnaziale din Răşinari, Râu Sadului, Agnita, Apoldu de jos, Miercurea Sibiului, Gura Râului, Şeica Mare, a Colegiul Naţional Pedagogic ‘Andrei Şaguna’.
„Nu trebuie să uităm că, fără angajamentul PNL pentru susţinerea reformelor din educaţie, toate aceste lucruri bune nu cred că s-ar fi întâmplat, pentru că noi, liberalii, nu vedem educaţia ca pe o cheltuială bugetară, ci ca pe cea mai bună investiţie publică pe care o putem face pentru viitor! De aceea, cred că este important să vedem că sub o guvernare din care PNL face parte, cu miniştrii liberali ai Educaţiei şi Finanţelor, am avut o creştere cu 20 miliarde lei a bugetului educaţiei în anul 2024, am adus investiţii în şcoli de peste 3,5 miliarde euro, prin PNRR şi vom continua pe acest drum. Este esenţial ca PNL să fie factor de echilibru în guvernarea din România pentru că noi acţionăm pentru viitor”, a mai afirmat liderul PNL Sibiu.
Articolul Turcan: Toate lucrurile bune care au loc în sistemul de educaţie nu s-ar fi întâmplat fără angajamentul PNL apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro