Acasă55Turza: Platforma online de resurse de sprijin pentru copii, părinţi şi specialişti,...

Turza: Platforma online de resurse de sprijin pentru copii, părinţi şi specialişti, dingrijapentrucopii.gov.ro, funcţională începând de vineri

Platforma online de resurse pentru copii, părinţi şi specialişti – dingrijapentrucopii.gov.ro -, care cuprinde informaţii utile de sprijin psihoemoţional şi de siguranţă online, este funcţională începând de vineri şi poate fi accesată liber, a anunţat consilierul de stat Mădălina Turza într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

‘Aici se află o serie întreagă de resurse utile de sprijin psihoemoţional şi siguranţă online şi, începând din acest moment, poate fi accesată liber pe internet. (…) Este o platformă care conţine trei tipuri de resurse, însemnând resurse materiale scrise, dar şi materiale video pentru părinţi şi profesori, în care pot afla, de exemplu, dacă copilul are un anumit tip de comportament distructiv, dacă are o stare depresivă, dacă este anxios. În primul rând, să-şi dea seama, să înţeleagă ce se petrece cu copilul şi cum poate interveni, din perspectiva părintelui sau din perspectiva profesorului. Iar pentru copii sunt o serie de informaţii utile legate de înţelegerea propriilor emoţii, dar şi de felul în care se pot feri de riscurile care apar pe internet. Este, practic, un hub de resurse format din informaţii de specialitate puse la dispoziţie de specialiştii parteneri în program’, a spus Mădălina Turza.

Ea a precizat că, la şase luni de la iniţiere, mai mult de jumătate dintre măsurile din cadrul programului ‘Din grijă pentru copii’ sunt deja realizate.

Turza a menţionat că numărul unic naţional pentru abuz, neglijare şi exploatare a copilului, 119, este ‘perfect şi complet operaţional’, fiind lansat din luna ianuarie a acestui an.

‘De la data de 5 ianuarie şi până acum, au fost realizate 19.489 de apeluri către numărul unic 119, apeluri care au reprezentat diferite mesaje de la populaţie şi de la copii. Dintre acestea, 9.723 de apeluri au reprezentat efectiv cazuri sau situaţii grele în care s-au aflat copiii şi din care aceştia au fost salvaţi. Până în prezent, peste 5.000 de cazuri au fost soluţionate prin consiliere, referire către servicii de specialitate, mediere sau intervenţie în regim de urgenţă, iar în acest moment în care noi vorbim, peste 4.700 de cazuri sunt în lucru la nivel naţional, adică se află în derulare anchete sociale, monitorizări, servicii de consiliere şi intervenţie’, a mai declarat consilierul de stat.

La fel, mecanismul de alertă în timp real pentru copii dispăruţi RO-Alert, de tip ‘Amber alert’, este ‘în proporţie de 95% realizat’.

‘Acest lucru înseamnă faptul că în orice moment, de la momentul definitivării acestui sistem, dacă un copil dispare într-un cartier sau într-o anumită zonă, populaţia care locuieşte în acea zonă va primi semnalmentele copilului şi va putea sprijini într-un demers civic identificarea şi localizarea sa’, a explicat Turza.

Totodată, a continuat ea, măsura privind dezvoltarea sistemului informatic integrat de combatere a pornografiei infantile şi a exploatării şi abuzului minorilor în mediul online este 75% realizată.

‘În foarte scurt timp, la nivelul Poliţiei Naţionale şi, mai exact, al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, aceştia vor fi dotaţi cu cel mai performant sistem de criminalistică informatică, cu ajutorul căruia vor putea depista prădătorii sexuali online şi vom putea să salvăm mult mai repede copiii din situaţii cumplite. Acest obiectiv (…) probabil că până la finalul lunii martie va fi funcţional şi operaţional’, a arătat Turza.

Ea a menţionat, de asemenea, că proiectul privind înfiinţarea de camere de ascultare a copiilor victime, dublate de o echipă multidisciplinară care va sprijini copilul, la nivelul fiecărui Inspectorat de Poliţie din ţară, este în derulare.

Oficialul guvernamental a evidenţiat că în cadrul programului vor fi puse, gratuit, la dispoziţia copiilor care au suferit de pe urma pandemiei de COVID-19, din pricina izolării şi a situaţiei complexe la nivel şcolar, peste 70.000 de ore consiliere psihologică şi psihoterapie.

‘Hotărârea de guvern care fundamentează metodologia de decontare a banilor pentru achitarea acestor terapii a intrat deja pe parcursul de avizare şi va fi adoptată ‘, a adăugat Turza.

Alte obiective aferente programului sunt în curs de implementare la nivelul Ministerului Educaţiei, consilierul de stat menţionând în acest sens introducerea în curriculum-ul şcolar a tematicilor de educaţie psihoemoţională şi siguranţă online şi pe cel legat de formarea a peste 7.500 de specialişti, profesori, asistenţi sociali, poliţişti şi alte categorii de personal care intră în contact direct cu copiii.

Programul ‘Din grijă pentru copii’ se derulează pe doi ani şi are un buget de peste şase milioane de euro, alocat anul trecut printr-o ordonanţă de urgenţă.

Principalii parteneri de implementare, a informat ea, sunt Ministerul Educaţiei, MAI, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, Ministerul Familiei, IGPR, STS, Colegiul Psihologilor şi Colegiul Asistenţilor Sociali, federaţiile de părinţi, Consiliul Naţional al Elevilor şi mai multe organizaţii neguvernamentale.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks