AcasăStiri generaleUBB va organiza un concurs internaţional de soluţii pentru 'Science Campus Cluj',...

UBB va organiza un concurs internaţional de soluţii pentru ‘Science Campus Cluj’, specializare inteligentă a ţării

Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ (UBB) din Cluj-Napoca anunţă că urmează să organizeze, la începutul anului, un concurs internaţional de soluţii pentru proiectul ‘Science Campus Cluj’, parte a InfoBioNano4Health, o nouă specializare inteligentă a oraşului şi a ţării.

‘UBB şi Cluj-Napoca încă un pas mare spre InfoBioNano4Health – noua specializare inteligentă a oraşului şi a ţării. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va organiza la începutul anului 2022, împreună cu Primăria Cluj-Napoca, concursul internaţional de soluţii pentru ‘Science Campus Cluj’. UBB va dezvolta iniţial în cadrul ‘Science Campus Cluj’, pe aproximativ 3 hectare, un Minicampus UBB, gândit ca o Platformă STEM+ (Science/Technology/Engineering/Mathematics + Social&Humanities), care va include Institutul/Platforma de InfoBioNano4Health, Facultatea de Matematică şi Informatică (mai ales partea de informatică) şi un cămin studenţesc’, se arată într-un comunicat trimis, luni, de UBB.

Potrivit sursei citate, Primăria Cluj-Napoca va dezvolta în logica ‘citizen science’ un ‘Science Center’ (focalizat pe educaţia cetăţenilor pentru viaţă/artă/ştiinţă), alături de care vor funcţiona o piaţă urbană şi terenuri de sport. ‘Science Campus Cluj’ extinde astfel Cluj Innovation Park, oraşul construindu-şi prin acest demers un nou pol de creştere.

‘Ţara, Transilvania şi Cluj-Napoca au nevoie de o specializare inteligentă, care să le ofere avantaje competitive, cu impact asupra bunăstării oamenilor. UBB – cea mai mare şi una dintre cele mai puternice universităţii ale ţării – poate şi trebuie să-şi asume această misiune. Şi a făcut-o, la modul serios! Întâi a propus ca specializare inteligentă – luând în calcul potenţialul academic propriu – InfoBioNano4Health, adică utilizarea Tehnologiei informaţiei (UBB are cea mai mare şi mai puternică facultate de informatică din ţară), Ştiinţelor vieţii (unde UBB se află în topuri internaţionale) şi a Nanoştiinţelor (unde de asemenea UBB se află în topuri internaţionale) pentru aplicaţii în sănătate, atât a populaţiei (cu accent pe sănătatea mintală şi publică – unde este lider naţional şi actor influent la nivel internaţional), dar şi a mediului (unde este deja parte a reţelei europene ACTRIS – https://news.ubbcluj.ro/platforma-ubb-infobionano4health-isi-dezvolta-prima-componenta-paneuropeana-de-sanatate-a-mediului-populatiei-ubb-actris/). Apoi, am inclus prin competiţie această specializare inteligentă atât în Roadmapul Naţional al marilor infrastructuri academice, cât şi în temele selectate de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (Proiectul ‘SMART InfoBioNano4Health&Innovation’, propus de UBB în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, planificat cu un buget orientativ de 45 milioane EURO, a ocupat primul loc în competiţia pentru definirea specializării inteligente RIS3 în regiunea Nord-Vest – https://news.ubbcluj.ro/ubb-traseaza-avantajul-competitiv-paneuropean-al-clujului prin-infobionano4health/), cu scopul obţinerii de finanţare’, declară, conform comunicatului, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Rectorul UBB mai arată că InfoBioNano4Health este tema cu care UBB se proiectează în relaţiile sale internaţionale, inclusiv în EUTOPIA (alianţa europeană a universităţilor) sau în programe complexe de tip Erasmus Mundus (vezi Cybersecurity – https://news.ubbcluj.ro/program-de-master-european-in-cybersecurity-la-ubb/), iar asta ‘pentru că ţintim un demers paneuropean, astfel de demersuri paneuropene în infrastructurile academice existând în prezent doar în sudul ţării (vezi proiectul ‘laserului de la Măgurele’)’.

‘UBB este deja prezentă în cadrul Cluj Innovation Park prin Centrul de Industrii Creative (https://news.ubbcluj.ro/ubb-va-avea-un-centru-de-industrii-creative/). Acest nou proiect completează acolo profilul UBB cu componenta STEM+, platforma UBB devenind astfel una STEAM (Science/Technology/Engineering/Arts/Mathematics). Aceasta va fi deschisă către mediul socio-economic, activităţile combinând cercetarea de tip ‘discovery’ şi cea de tip ‘applied’, într-un demers co-creat cu mediul socio-economic/societatea de tip ‘challenge-based research’, dar şi către ceilalţi actori academici din Transilvania/ţară, cu prioritate însă, aşa cum am anunţat încă din 2017/2019, pentru colegii noştri din Cluj-Napoca, în scopul unor concentrări metropolitane’, se menţionează în comunicat.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks