Comitetul European al Regiunilor, un organism format din autoritățile locale și regionale ale UE, a cerut statelor membre să acorde Ucrainei bani nerambursabili, dat fiind că aceasta nu va fi în măsură să-și achite împrumuturile. Comitetul a atras atenția că Ucraina avea deja o datorie externă înainte de război de 80% din PIB, iar alte împrumuturi nu vor face decât să crească riscul unei crize a datoriilor, scrie national.ro.
Statele Uniunii Europene și instituțiile financiare internaționale ar trebui să ofere Ucrainei granturi, și nu împrumuturi, a cerut Comitetul European al Regiunilor, dat fiind faptul că țara nu va fi probabil în măsură, pe termen scurt, să-și asume serviciul datoriei și să ramburseze datoriile suplimentare.
Un proces descentralizat de reconstrucție ar fi cel mai bun mod de a oferi cetățenilor ucraineni o perspectivă de a rămâne în țara lor și, prin urmare, de a modera viitoarele fluxuri de imigrație, susține CoR. În același timp, organismul European respinge obstacolele artificiale din calea imigrației cetățenilor ucraineni și solicită să se ia în considerare în curând o revizuire a Directivei 2001/55/CE a Consiliului privind protecția temporară, pentru a le oferi refugiaților o garanție de ședere pe o perioadă mai mare de trei ani. Pe de altă parte, CoR solicită ca investițiile în reconstrucția Ucrainei să se axeze pe reconstruirea sistemelor de încălzire centrală ale multor localități ucrainene pentru a fi înlocuite cu sisteme moderne de încălzire centrală, precum și refacerea parcului de locuințe, școlile și spitalele pentru a atrage refugiații ucraineni și persoanele strămutate înapoi către reședințele de dinainte de război.
Comitetul European al Regiunilor a salutat disponibilitatea grupului celor șase țări creditoare ale Ucrainei, anunțată în vara anului trecut, de a suspenda, până la sfârșitul anului 2023, serviciul datoriei pe care Ucraina a contractat-o cu membrii grupului. Franța, Germania, Canada, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite au acceptat, de fapt, cererea lui Zelenski, oficializată printr-o rezoluție a guvernului ucrainean, de a amâna cu doi ani răscumpărarea titlurilor de stat. Totodată, CoR a cerut Comisiei Europene să propună un mecanism substanțial de reconstrucție a Ucrainei, pe același temei juridic ca Mecanismul de redresare și reziliență al UE, prevăzându-se ca rambursarea să demareze începând cu 2027. Acest mecanism ar trebui să permită UE să prefinanțeze o parte semnificativă (40 %) din costurile reconstrucției și redresării din Ucraina, care au fost estimate în comun de Guvernul Ucrainei, Comisia Europeană și Banca Mondială la o valoare de 349 de miliarde de euro, arată CoR.
Articolul Ucraina nu va achita niciun sfanț din împrumuturile date de UE; ţara era în faliment încă înainte de război apare prima dată în Ecopolitic.