Conflictele prelungite, cum sunt cele din regiunea Mării Negre, ‘trebuie abordate fără amânare’, a afirmat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, într-o intervenţie online la reuniunea Consiliului Permanent al OSCE, organizată pentru a marca un an de la declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului împotriva Ucrainei.
În intervenţia sa, ministrul român a condamnat din nou agresiunea neprovocată şi nejustificată a Federaţiei Ruse, reiterând apelul către această ţară de a pune capăt imediat şi necondiţionat războiului şi de a-şi retrage forţele şi echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei, în graniţele sale recunoscute internaţional, arată un comunicat MAE transmis AGERPRES.
De asemenea, Aurescu a reluat condamnarea în termenii cei mai fermi a atrocităţilor comise de forţele armate ruse în Ucraina. A subliniat sprijinul României pentru ca vinovaţii de încălcările dreptului internaţional umanitar şi ale drepturilor omului – unele dintre acestea putând fiind considerate crime de război şi crime împotriva umanităţii – să fie traşi la răspundere.
El a reiterat apelul către Belarus ‘să înceteze să sprijine agresiunea Rusiei şi să îşi respecte obligaţiile internaţionale’.
Şeful diplomaţiei române s-a referit şi la sprijinul ţării noastre pentru statul vecin.
‘Am fost martori pe parcursul acestui an la eroismul şi la rezilienţa poporului ucrainean în apărarea ţării sale şi în a rezista în faţa agresorului. A fost, de asemenea, un an al solidarităţii ferme. România s-a aflat din prima zi în prima linie a sprijinului pentru Ucraina şi pentru poporul ucrainean afectat de războiul de agresiune al Rusiei’, a punctat Bogdan Aurescu.
În contextul actual, a arătat el, ‘lumea întreagă se confruntă cu ameninţări mai diverse ca niciodată’.
Totodată, a spus că războiul în desfăşurare din Ucraina are un impact negativ major în regiune, ‘în special asupra celor mai vulnerabile state, precum Republica Moldova’.
‘Este de o importanţă deosebită să continuăm să sprijinim pe deplin Republica Moldova şi prelungirea mandatului misiunii OSCE de la Chişinău. România sprijină puternic Republica Moldova’, a arătat Bogdan Aurescu.
Ministrul român a afirmat că această criză de securitate şi umanitară fără precedent ‘a afectat şi OSCE, a exacerbat problemele vechi, existente din cadrul organizaţiei, dezvăluindu-şi slăbiciunile în anumite zone’.
‘În acelaşi timp, actuala criză a arătat şi faptul că organizaţia este rezilientă şi are capacitatea de a continua să funcţioneze, chiar şi în aceste circumstanţe dificile’, a completat Aurescu.