Mai întâi a tras el clopotul, ca să le arate cum se face, apoi, cu mâinile lor subţiri, neîndemânatice şi îngheţate de frigul de afară, încolonaţi ca nişte soldăţei, au tras şi ei pe rând de frânghia clopotului. Artistul clujean Ernő Bartha şi cei vreo 15 copii, elevi în Vlaha, au tras, prin bătaia unui clopot montat într-o gură de tun, un semnal împotriva războiului din Ucraina, de la începerea căruia se împlineşte un an şi pentru pace în lume.
Aşa sună şi apelul artistului clujean Ernő Bartha, care, în localitatea clujeană Vlaha, a amenajat Parcul de Sculpturi Arkhai, unde se află şi tunul din fân, cu un clopot la capătul ţevii: ‘Să sune clopotele pentru pace. Pe 24 februarie va fi un an de la începerea războiului în Ucraina. Vineri, 24 februarie, începând cu ora 14:00 vă invităm să ne adunăm în Parcul de Sculpturi Arkhai (Vlaha, jud. Cluj) pentru o manifestare de pace. În cadrul evenimentului vom trage clopotul sculpturii din fân, care este o lucrare pacifistă, un tun, al cărui capăt se transformă în clopot. Mesajul este de avertizare, de a proclama pace, a spune NU oricărei agresiuni. Sculptura a fost realizată de sculptorul, artistul plastic clujean Ernő Bartha’.
N-au răspuns prea mulţi oameni apelului său, dar Ernő Bartha este mulţumit că a reuşit să tragă un semnal.
‘Lucrarea aceasta am realizat-o acum 10-15 ani. Era un fel de comandă pentru Revoluţia din 1848. Şi am zis că nu pot să fac un soldat, eu nu pot să fac un tun, nu pot să fac ceva agresiv şi m-am tot gândit cum să rezolv problema aceasta, să fie totuşi ceva despre pace. Şi aşa a ieşit lucrarea aceasta. Pe vremuri se sacrificau clopotele bisericilor şi se turnau tunuri. Aici e invers: tunul se transformă în clopot. Când a venit războiul, la asta m-am gândit, că trebuie să trag clopotele astea, să dau un avertisment că războiul este cel mai urât lucru, o agresiune umană de care n-am scăpat încă. Au trecut 5.000 de ani, dar în aceeaşi situaţie suntem. Şi astăzi, de un an de zile mor oameni nevinovaţi şi trebuie să ne spunem şi noi, artiştii, cuvântul. Un artist contemporan trebuie să aibă reacţii. Da, nu avem timp, dar, cu sculptura mea organică, am reacţii şi am vrut să atrag atenţia să manifestăm pentru pace. Asta e ideea’, a explicat Ernő Bartha.
Copiii care au fost prezenţi şi care au tras clopotul n-au vrut să vorbească, preocupaţi fiind cu joaca, dar i-a reprezentat învăţătoarea lor, Melinda Szakacs: ‘M-a invitat Ernő aici, să vin cu copiii, dacă dorim, că o să fie o manifestare, că vom face ceva interesant pentru pace şi că e foarte important să afle şi copiii din Vlaha că în vecinătate este război şi să facem şi noi ceva pentru pace. Aici am desenat, fiecare copil a desenat ceva, am vorbit dimineaţă la ore despre pace şi despre război, am adus şi un porumbel, care este simbolul păcii’.