Steagul Ucrainei este arborat la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din Bucureşti, vineri, pentru a marca un an de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei
‘Un stat ucrainean suveran şi independent, cu integritate teritorială restabilită, stabil, prosper, democratic şi ferm ancorat pe o orbită europeană şi euroatlantică este în interesul naţional al României şi rămâne o prioritate pentru acţiunea diplomatică a ţării noastre’, transmite MAE.
‘Sprijinul acordat Ucrainei înseamnă sprijin pentru securitatea României şi a cetăţenilor români’, completează ministerul într-un comunicat transmis AGERPRES.
Clădirea MAE va fi iluminată, vineri seara, în culorile drapelului ţării vecine, albastru şi galben. ‘România va continua sprijinul pentru Ucraina şi cetăţenii săi atât timp cât va fi necesar’, arată Ministerul de Externe.
Oficialii români subliniază că declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei este ‘un act ilegal, premeditat şi ilegitim care reprezintă un atac nu doar împotriva suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, respectiv împotriva parametrilor esenţiali ai arhitecturii euroatlantice de securitate, ci şi o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, inclusiv a Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite, precum şi a principiilor fundamentale ale ordinii internaţionale bazată pe reguli’.
Potrivit MAE, invazia militară fără precedent, lansată la 24 februarie 2022, a declanşat ‘cea mai gravă criză de securitate şi umanitară din Europa de la încheierea celei de-a doua conflagraţii mondiale’, iar ‘agresorul rus a procedat la transferuri şi deportări ilegale ale populaţiei civile ucrainene, inclusiv a copiilor, din regiunile ucrainene ilegal ocupate de către Federaţia Rusă’.
Reprezentanţii ministerului român fac apel la solidaritate. ‘Federaţia Rusă trebuie să priceapă, fără echivoc, că, atât timp cât va continua să utilizeze forţa pentru a-şi impune voinţa pe scena internaţională, comunitatea internaţională îşi va menţine unitatea în izolarea acesteia la nivel multilateral. Atacurile armate ruse în Ucraina nu-şi vor atinge scopul real, acela de a destabiliza întreaga noastră arhitectură de securitate şi sistemul de valori democratice, căci acest război ne-a unit mai mult ca oricând în susţinerea ţării vecine şi în apărarea spaţiului euroatlantic de securitate şi valori’, punctează MAE.
În context, sunt menţionate acţiunile de sprijin ale României pentru Ucraina, inclusiv faptul că ţara noastră este implicată în efortul internaţional de creare a unui mecanism eficient şi viabil pentru judecarea persoanelor care au comis crime de agresiune în statul vecin.
‘Concomitent, România a fost printre cele mai active state în sprijinirea parcursului european al Ucrainei. Considerăm că locul de drept al Ucrainei este în familia europeană’, mai arată MAE.
Comunicatul reafirmă că România îşi doreşte să fie parte a procesului de reconstrucţie a Ucrainei şi ‘va rămâne implicată până la sfârşit’.
‘La un an de la declanşarea agresiunii ruse, România rămâne, la fel ca în prima clipă, alături de Ucraina şi poporul ucrainean, şi va continua să acorde sprijin consistent şi multidimensional, atât timp cât va fi necesar ca Ucraina să câştige acest război. Slava Ukraini/Glory to Ukraine/Glorie Ucrainei!’, se încheie comunicatul MAE român.