Harkov, 24 apr – Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupaşcu, transmite: Al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei, Harkov, este, în mod repetat, ţinta atacurilor armatei ruse. La sfârşitul săptămânii trecute, nu mai puţin de cinci rachete au fost lansate asupra localităţii, provocând pagube însemnate.
În pofida pericolului permanent la care sunt expuşi oamenii, Harkovul este, din nou, un oraş foarte aglomerat. Mulţi dintre localnicii care s-au refugiat imediat după declanşarea ofensivelor ruseşti din 24 februarie 2022 au revenit la casele lor.
Valentina are 58 de ani şi a devenit voluntar în Harkov. Ea nu a plecat nicio zi din marele oraş din Nord-Estul Ucrainei şi a fost martora evenimentelor înregistrate de la declanşarea războiului.
‘Oamenii se întorc. Harkovul a fost şi rămâne un oraş de fier. Mulţi am trecut la limba ucraineană. Ne iubim, ne preţuim şi ne respectăm oraşul. Harkovul a fost, este şi va fi curat, frumos şi puternic. Le mulţumesc tuturor. Îi mulţumesc primarului Kerihov pentru că a muncit mult ca să ne apere. Pe data de 24 am simţit frică, acum a dispărut. Cred că Ucraina va înflori şi se va dezvolta, mai ales Harkovul’, susţine cu tărie Valentina.
Frica este dominantă în rândul oamenilor, însă pentru ei aceasta generează şi putere.
‘Oamenii erau plecaţi. Acum s-au întors şi există viaţă. Sunt şi oameni, există şi viaţă. Nu cred că ‘frică’ este un cuvânt potrivit. Nu ştiu cum e pe front, dar noi aici tremuram toţi când explodau rachete, când se clătinau clădiri şi se spărgeau geamuri. Războiul se poate termina doar cu victoria noastră’, a mărturisit Tatiana, o femeie de 53 de ani, care, de asemenea, a stat tot timpul în Harkov.
Ilie are 25 de ani, iar pe el războiul l-a învăţat să preţuiască viaţa şi, mai mult decât atât, să îi respecte pe soldaţii care luptă pentru apărarea Ucrainei.
‘Am fost aici pe 17 iulie şi era pustiu. Acum văd că e plin de lume şi de maşini. Fie oamenii s-au întors, fie au ieşit din case afară. Slavă Domnului! Le mulţumesc soldaţilor noştri. Acum nu mi-e frică. Viaţa mea s-a schimbat. Am început să o preţuiesc’, a spus Ilie.
Harkov este capitala regiunii cu acelaşi nume, care este situată în imediata apropiere a frontierei cu Rusia. De altfel, o parte importantă a teritoriului regiunii Harkovului s-a aflat, în prima parte a anului trecut, sub ocupaţia armatei ruse.
Oraşul se întinde pe 350 kilometri pătraţi şi este unul dintre cele mai importante centre industriale, culturale şi de învăţământ din Ucraina. Producţia industrială şi cercetarea sunt orientate spre producţia de maşini unelte şi de armament, aici funcţionând o fabrică de tancuri şi una de tractoare.
În Harkov funcţionează una dintre cele mai vechi linii de metrou din fosta Uniune Sovietică, inaugurată în 1976. În prezent, metroul este format din trei linii, 28 de staţii şi 37,5 kilometri de cale ferată.
Oraşul a fost, între 1917 şi 1934, după căderea Imperiului Ţarist, prima capitală a Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene.