O organizaţie neguvernamentală din Ucraina a asigurat, de la începutul războiului până în prezent, asistenţă umanitară victimelor exploziei de la Centrala nucleară de la Cernobîl.
‘Ostaticii Cernobîlului’, organizaţie a cărei conducere este asigurată de Evghenia Donceva, a atras finanţări internaţionale cu ajutorul cărora a achiziţionat medicamente, materiale sanitare sau alimente pentru foştii salariaţi ai Centralei de la Cernobîl, pentru locuitorii din Pripyat, pentru cadrele medicale, pompierii, poliţiştii sau alte categorii socio-profesionale care au acţionat pentru stingerea incendiului şi limitarea dezastrului din 26 aprilie 1986.
Cele mai multe fonduri vin de la o asociaţie din Japonia, cu care colaborează din 1991 şi care, în 2011, în urma exploziei de la Centrala de la Fukushima, a beneficiat de experienţa ucrainenilor în gestionarea unei crize nucleare.
În aceste condiţii, după declanşarea războiului din Ucraina, japonezii au trimis ajutoare în valoare de câteva milioane de euro.
‘Când a început războiul pe teritoriul Ucrainei, în primele zile eram toţi într-o stare de şoc şi nici eu nu puteam înţelege, ce să fac şi unde să fug, dar, totodată, în primele zile ale războiului, am primit nişte scrisori de susţinere din partea colegilor din Japonia şi primul lucru care ne-au întrebat a fost cu ce ne pot ajuta. Acest lucru a jucat un rol decisiv în continuarea activităţii de aici. Am stabilit legătura cu persoanele care au avut de suferit în urma exploziei de la Cernobîl şi am colaborat cu câteva organizaţii care ajutau victimele exploziei’, a afirmat Donceva.
‘Ostaticii Cernobîlului’ direcţionează fondurile către patru asociaţii mai mici care reprezintă, la rândul lor, victimele de la Cernobîl. Prima asociaţie, ‘Lichidatorii’, îi ajută pe oamenii care au fost poliţişti, medici, constructori sau şoferi, care au acţionat după explozie. A doua asociaţie, ‘Pripyat Centre’, reprezintă locuitorii care au fost evacuaţi a treia zi după explozie, în timp ce a treia asociaţie este ‘Asociaţia invalizilor Cernobîlului’, din care fac parte persoanele cu deficienţe grave. Cea de-a patra organizaţie – ‘Pompierii Cernobîlului’ – e formată din acei pompieri care în primele trei luni după explozie au lucrat în regiunea Polisia.
‘Aceştia sunt probabil eroii principali ai Cernobîlului. Acestea sunt asociaţiile pe care le finanţăm noi. Când am luat legătura cu preşedinţii acestor asociaţii, au spus că au dus o mare lipsă de medicamente. Farmaciile la acea vreme erau toate închise şi medicamentele care se mai găseau nu erau bune pentru ei, deoarece au nevoie de un tratament strict’, a adăugat Donceva, care explică faptul că primul ajutor umanitar pentru ‘Ostaticii Cernobîlului’ a ajuns în Ucraina în a doua parte a lunii martie.
Organizaţia, care îşi are sediul în oraşul Jitomir, a fost înfiinţată în 1990 cu scopul de a susţine familiile care au avut de suferit de pe urma exploziei de la Cernobîl. Din primele fonduri colectate au fost cumpărate case pentru familiile cu mulţi copii, pentru a putea fi evacuate din zonele cu un nivel de radiaţii foarte ridicat.