Proiectul de rezoluţie iniţiat şi de UDMR, conform căruia acţiunile militare ale Rusiei împotriva populaţiei ucrainene vor fi considerate crime împotriva umanităţii, a fost votat, miercuri, în cadrul reuniunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
Potrivit unui comunicat de presă, deputatul Hajdu Gabor, membru UDMR în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE, a declarat că, iniţial, textul rezoluţiei condamna actele de violenţă din oraşele Bucha şi Borodyanka, însă, prin amendamentul depuse de UDMR, au fost incluse toate oraşele unde s-au comis acte de violenţă împotriva populaţiei din Ucraina.
‘Conform dreptului internaţional, atunci când crimele, exterminarea, deportarea sau transferul forţat de populaţie, pedeapsa cu închisoarea, tortura, formele grave de violenţă sexuală, persecuţia, dispariţia forţată a persoanelor sunt comise pe scară largă împotriva populaţiei civile, sunt definite drept crime împotriva umanităţii. Aceste acte au fost comise de soldaţii ruşi în multe regiuni din Ucraina. Din acest motiv, am cerut includerea termenului de crimă împotriva umanităţii în rezoluţia OSCE’, a declarat deputatul UDMR.
Potrivit acestuia, în etapa următoare este foarte important ca, în urma investigaţiilor, vinovaţii să fie identificaţi şi traşi la răspundere.
‘Existe numeroase consecinţe directe şi indirecte ale războiului demarat de Rusia împotriva Ucrainei, care nu numai că încalcă suveranitatea şi independenţa unei ţări, ci încalcă în cel mai grav mod drepturile omului. În ceea ce priveşte atrocităţile la care a fost supusă o parte a populaţiei, avem datoria de a susţine, în mod clar şi hotărât, că Rusia a comis şi continuă să comită crime împotriva umanităţii, iar pentru acest lucru cei responsabili trebuie să plătească’, a adăugat legiuitorul UDMR.
Lucrările celei de-a 29-a Adunări Parlamentare a OSCE se desfăşoară în perioada 2-6 iulie la Birmingham şi se concentrează pe situaţia conflictului armat din Ucraina.