AcasăStiri generaleUMF Iaşi îi acordă titlul de Doctor Honoris Causa preşedintelui Academiei Române,...

UMF Iaşi îi acordă titlul de Doctor Honoris Causa preşedintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop

Preşedintele Academiei Române, prof univ dr Ioan-Aurel Pop, va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T Popa’ din Iaşi, în cadrul unei festivităţi care va fi organizată, pe 11 mai, în Aula ‘George Emil Palade’.

‘Domnul academician Ioan-Aurel Pop este o personalitate marcantă în domeniul istoriei, care se bucură de prestigiu atât în ţară, cât şi la nivel internaţional, având contribuţii deosebite în domeniul ştiinţific şi academic. Prin acordarea acestui titlu Universitatea noastră va deveni mai bogată spiritual, adăugând numele domnului acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop în tabloul personalităţilor care au primit această recunoaştere a întregii activităţi puse în slujba binelui, a ştiinţei, a spiritului creator în direcţia unei colaborări fructuoase, tradiţionale în viitor’, a declarat rectorul UMF Iaşi, Viorel Scripcariu.

Acad prof univ dr Ioan-Aurel Pop s-a născut în satul Sântioana, judeţul Cluj. A absolvit Liceul ‘Andrei Şaguna’ din Braşov şi a urmat cursurile Facultăţii de Istorie şi Filosofie, Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca, pe care le-a încheiat ca şef de promoţie. În 1989 şi-a susţinut teza de doctorat intitulată ‘Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV-XVI’.

Pe lângă limbile franceză, engleză, italiană, germană, maghiară, istoricul Ioan-Aurel Pop cunoaşte foarte bine latina medievală, paleografia latină şi paleografia slavonă, ceea ce i-a permis să studieze în original izvoarele istoriei medievale.

A desfăşurat o bogată activitate didactică: asistent, lector, conferenţiar. Din 1996, este profesor la Departamentul de istorie medievală, premodernă şi istoria artei a Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca, unde susţine cursurile de paleografie latină, istoria Transilvaniei, istoria medievală a României. Începând cu anul 2002 este coordonator de doctorate în domeniul istoriei. În perioada 2012-2020 a deţinut două mandate de rector al acestei universităţi.

În perioada 1992-2018 a fost cercetător ştiinţific şi director al Centrului de Studii Transilvane din cadrul Fundaţiei Culturale Române (ulterior Institutul Cultural Român), integrat din 2007 Filialei din Cluj-Napoca a Academiei Române.

În anul 2001 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, pentru ca în 2010 să ocupe funcţia de membru titular, iar din 2018 este preşedintele Academiei Române. Din 2020 este preşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Rezultatele cercetărilor sale au fost materializate într-un număr impresionant de publicaţii, peste 70 de cărţi, ediţii de izvoare istorice, tratate şi manuale universitare şi peste 500 de studii, articole, recenzii. AGERPRES / (A, AS – autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks