Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) a anunţat, luni, că este deschisă transferului unor proiecte şi programe academice de la Universitatea de la Cernăuţi la Timişoara, inclusiv prin primirea temporară de cadre didactice şi studenţi, pentru a evita întreruperea parţială a fluxului activităţilor cu studenţii de la Universitatea din Cernăuţi, asigurându-le acestora logistica necesară.
În funcţie de necesităţi, se va încerca găsirea unor soluţii legale de acordarea unui sprijin în finalizarea studiilor pentru studenţii ucraineni afectaţi de context. În acest sens, a fost transmisă o scrisoare oficială Universităţii din Cernăuţi, referitoare la deschiderea unui parteneriat între UVT şi această universitate ucraineană.
‘Universitatea de Vest Timişoara îşi asumă o legătură simbolică, dar vie, cu Universitatea din Cernăuţi, împrejurările istorice din secolul trecut oferind tuturor un exemplu de solidaritate, mai ales în contextul dificil din prezent. Institutul Social Banat – Crişana, fondat acum un secol de părintele şcolii româneşti de sociologie empirică, Dimitrie Gusti, a fost reînfiinţat după 1990 de un colectiv de cercetători din cadrul Departamentului de Sociologie din UVT, actualizând tradiţia sociologiei gustiene. Ca o continuitate peste timp, în directă legătură istorică cu preocupările bănăţenilor pentru destinul şi soarta românilor de dincolo de graniţe, Universitatea de Vest Timişoara îşi afirmă din nou deschiderea totală pentru susţinerea comunităţii universitare din Cernăuţi, greu încercate în acest război nedrept.’, arată rectorul UVT, Marilen Pirtea, într-un comunicat remis AGERPRES.
Un gest similar s-a înregistrat în vara dramaticului an 1940, când conducerea Institutului Social Banat – Crişana a întocmit un Raport prin care a argumentat şi a propus strămutarea Universităţii din Cernăuţi la Timişoara, pentru a o salva de ocupaţia sovietică. Din ideile şi argumentele respectivului Raport a rezultat o profundă înţelegere a menirii unei instituţii universitare în capitala Banatului. Aceste idei reprezentau un vechi deziderat al bănăţenilor, după etapa de realizare a Şcolii Politehnice din Timişoara, pentru realizarea unei instituţii universitare complete. Din păcate, demersul întreprins de conducătorii Institutului Social Banat – Crişana a rămas atunci fără finalizare, Universitatea din Cernăuţi intrând în reţeaua universitară a Uniunii Sovietice, menţionează comunicatul.
‘După 82 de ani de la acele evenimente, iată că ne aflăm din nou în momente istorice grele, când sunt necesare noi alternative, care să asigure continuitatea relaţiei între cele două instituţii. În contextul greu al conflictului din Ucraina, când şi comunitatea românească din Bucovina de Nord este profund afectată, este din nou momentul în care bănăţenii pot transmite un mesaj de solidaritate universitară, ca o firească continuare a mesajului istoric din 1940, de susţinere a Universităţii din Cernăuţi’, se explică în comunicat.