Universitatea din Bucureşti a semnat Carta Diversităţii din România în semn de recunoaştere şi promovare a diversităţii sociale.
Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei de învăţământ superior, prin semnarea acestui document, Universitatea se angajează să dezvolte o cultură organizaţională bazată pe respect reciproc, încredere, recunoaşterea şi valorificarea diferenţelor şi aptitudinilor individuale.
De asemenea, instituţia îşi asumă să aplice principiile non-discriminării şi egalităţii de şanse în procesele decizionale şi în managementul resurselor umane cu accent pe recrutarea, formarea, remunerarea şi promovarea profesională a angajaţilor.
Ca semnatară a Cartei Diversităţii, Universitatea din Bucureşti are responsabilitatea să reflecte diversitatea societăţii româneşti sub toate formele ei în procesele de management şi resurse umane, şi să deruleze un program de sensibilizare/ conştientizare şi formare a echipei de management şi a angajaţilor în legătură cu beneficiile diversităţii.
Instituţia de învăţământ superior va trebui, totodată să comunice angajamentul său în favoarea non-discriminării şi a diversităţii, dar şi să monitorizeze anual progresele înregistrate în atingerea obiectivelor Cartei Diversităţii.
Universitatea îşi mai asumă să prezinte în rapoarte şi alte publicaţii angajamentul organizaţiei faţă de non-discriminare şi diversitate, menţionând acţiuni concrete, practici şi rezultate.
‘Semnarea de către Universitatea din Bucureşti a Cartei Diversităţii din România nu este deloc întâmplătoare. Ea vine să confirme, şi de data aceasta, misiunea ferm asumată de instituţia noastră cu privire la promovarea multiculturalităţii şi diversităţii în cadrul comunităţii noastre academice. Pe lângă strategiile de incluziune şi de sprijin al categoriilor defavorizate pe care le implementează şi le promovează constant, Universitatea din Bucureşti se află şi într-un permanent proces de adaptare şi de internaţionalizare care presupune tocmai promovarea diversităţii culturale şi lingvistice a unei comunităţi academice tot mai cosmopolite’, a declarat Marian Preda, rectorul Universităţii din Bucureşti, citat în comunicat.
Carta Diversităţii din România este o iniţiativă care reuneşte la aceeaşi masă grupuri cointeresate ‘dintre cele mai diverse’ şi care propune semnatarilor săi o platformă colaborativă de acţiune, dezbatere şi schimb de bune practici în jurul managementului diversităţii. Carta Diversităţii are 189 de semnatari, acoperind circa 230.000 de angajaţi care şi-au asumat public principiile Cartei.