AcasăStiri generaleUniversitatea Politehnica Bucureşti lansează un proiect pentru sănătatea solului şi siguranţa alimentară

Universitatea Politehnica Bucureşti lansează un proiect pentru sănătatea solului şi siguranţa alimentară

Universitatea Politehnica Bucureşti anunţă lansarea unui proiect referitor la înfiinţarea şi operaţionalizarea unui Centru de Competenţă pentru Sănătatea Solului şi Siguranţa Alimentară, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), potrivit unui comunicat al UPB transmis AGERPRES.

Valoarea totală a contractului de finanţare este de 20.182.819,26 lei fără TVA, la care se adaugă suma de 862.934,03 lei reprezentând TVA, rezultând suma de 21.045.753,29 lei credit de angajament. La această valoare se adaugă şi cofinanţarea.

Durata contractului este de 36 luni, perioada de implementare a acestuia realizându-se în perioada 1.01.2023 – 31.12.2025.

Potrivit sursei citate, obiectivul general al proiectului urmăreşte înfiinţarea şi operaţionalizarea Centrului de Competenţe pentru Sănătatea Solului şi Siguranţa Alimentelor la nivel naţional, prin crearea de parteneriate public-private pentru a obţine interdisciplinaritatea şi abilităţile necesare în vederea abordării provocărilor societăţii asociate misiunii UE din Horizon Europe.

Ţinta misiunii UE – A Soil Deal for Europe – ca ‘până în 2030, cel puţin 75% din toate solurile din UE să fie sănătoase pentru hrană, oameni, natură şi climă’ – va reprezenta şi unul dintre obiectivele Centrului la nivel naţional.

Misiunea Centrului este de a îmbunătăţi gestionarea durabilă a solului şi de a restaura, la nivel naţional, ca parte a unei schimbări ecologice mai mari, atât în zonele rurale, cât şi în cele urbane, prin dezvoltarea de soluţii practice, crearea unei baze importante pentru provocările viitoare şi creşterea gradului de conştientizare a societăţii, informează sursa citată.

Ţinta centrului se concentrează pe cercetarea ce urmăreşte restabilirea sănătăţii solului pentru terenuri neproductive, prin: conservare, practici organice şi culturi de biomasă, determinarea concentraţiei de poluanţi organici/anorganici, investigarea transferului de componente din sol-plantă-animale-produs final, pentru a înţelege necesitatea activităţilor de restabilire a sănătăţii solului ca un factor important pentru susţinerea vieţii, pentru a cerceta schimbări şi pentru a anticipa provocările viitoare, precum şi pentru a dezvolta soluţii inovatoare şi a le transpune în practică.

Proiectul este finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Componenta C9. Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare şi inovare, Investiţia ‘I5. Înfiinţarea şi operaţionalizarea Centrelor de Competenţă’ şi a fost depus de Universitatea Politehnica din Bucureşti în parteneriat cu Universitatea din Petroşani, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Maşini şi Instalaţii Destinate Agriculturii şi Industriei Alimentare – INMA Bucureşti, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, Ceprocem SA, Cromatec Plus SRL, Artecom SRL, Enviro EcoSmart SRL, ICA Research&Development (ICA R&D) SRL şi IRUM SA.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks