AcasăStiri generale'Unseen. Concert in the Dark', concert de muzică clasică interpretată şi ascultată...

‘Unseen. Concert in the Dark’, concert de muzică clasică interpretată şi ascultată în întuneric, la Târgu Mureş

Doi dintre cei mai apreciaţi artişti ai muzicii de cameră din ţară, violoncelistul de origine rusă Makcim Fernandez Samodaiev şi pianista Monica Florescu, vor susţine, la Palatul Culturii din Târgu Mureş, un concert muzică clasică interpretată şi ascultată în întuneric ‘Unseen. Concert in the Dark’.

‘Unseen. Concert in the Dark duce experienţa unică a muzicii clasice în întuneric la Târgu Mureş, într-un recital extraordinar de violoncel şi pian. Violoncelistul de origine rusă Makcim Fernandez Samodaiev şi pianista Monica Florescu, doi dintre cei mai apreciaţi artişti ai muzicii de cameră, interpretează lucrări de Bach, Vivaldi, Scarlatti, Part şi Maria Theresia von Paradis pentru publicul din Târgu Mureş, într-un recital extraordinar de muzică clasică cu lumina stinsă pe scenă şi în sală, care invită ascultătorii să acceseze emoţia în stare pură. Recitalul are loc pe 23 noiembrie, de la ora 19:00, în Sala mare a Palatului Culturii a Filarmonicii de Stat Târgu Mureş în închiderea evenimentului Unseen.Concert in the Dark, iar preţul unui bilet este de 20 de lei. Unseen. Concert in the Dark invită publicul din Târgu Mureş la o experienţă unică în România: muzică clasică interpretată şi ascultată în întuneric. Luminile se sting pentru a aprinde imaginaţia şi a implica ascultătorii într-o călătorie introspectivă’, precizează un comunicat de presă al organizatorilor evenimentului, Asociaţia SMART MED.

Violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev şi pianista Monica Florescu sunt artişti concertişti ai Filarmonicii de Stat Sibiu şi fondatori ai cunoscutei stagiuni camerale Florescu-Fernandez & Friends.

Potrivit comunicatului, din programul evenimentului muzical de la Târgu Mureş fac parte lucrări cunoscute din repertoriul muzicii clasice: Suita nr. 1 pentru violoncel solo în Sol Major, de Johann Sebastian Bach, patru sonate pentru pian, de Domenico Scarlatti, Improvizaţie pe temă de simfonie, de Antonio Vivaldi, Oglinzi în oglinzi, de Arvo Part şi Siciliana, de Maria Theresia von Paradis.

La finalul recitalului va avea loc un dialog între public şi artiştii Makcim Fernandez Samodaiev şi Monica Florescu, la care va participa şi Cristina Bobe, artist vizual şi autoarea conceptului ‘Unseen’, care va fi moderat de Ruxandra Miuţi.

‘Am gândit cadrul acesta pentru ca muzica să poată fi interiorizată mai uşor. Concertele în întuneric sunt o invitaţie la o experienţă de intimitate cu sunetul şi, mai departe de atât, cu noi înşine, cu emoţiile nevăzute şi necunoscute din noi. Întunericul amplifică experienţa de ascultare, atenţia este decuplată de la ecrane şi tehnologie, fiind îndreptată în totalitate către sunet, singura conexiune rămasă între artistul de pe scena nevăzută şi universul interior al fiecărui spectator. Experienţa Unseen este o provocare pentru noi toţi şi un prilej de a descoperi cum să simţim mai profund şi cum să găsim curajul de a vorbi despre emoţiile noastre, despre ceea ce ne face vulnerabili, muzica fiind liantul dintre noi, dar şi punctul de plecare pentru discuţia care completează fiecare concert în întuneric, un spaţiu deschis pentru sinceritate şi confesivitate. Mi-ar plăcea ca această formă neconvenţională de a susţine şi a asculta un concert să devină, în timp, o alternativă pe cât se poate de firească la oferta de recitaluri a filarmonicilor din România’, a declarat Cristina Bobe, artist vizual şi autor al conceptului ‘Unseen’.

Artiştii Makcim Fernandez Samodaiev şi Monica Florescu susţin că sunetul trebuie doar să fie ascultat şi nu judecat şi că şi-au dorit să genereze ‘sunet din nimic, ca şi când ar prinde formă din minte, pentru a stimula urechea şi pentru a cuceri liniştea’.

‘Acest eveniment este o provocare şi din punct de vedere tehnic, dar şi emoţional pentru noi ca interpreţi. Experienţa de a cânta în întuneric ne-a oferit o libertate extraordinară. Am accesat o altă latură a interpretării’, susţin artiştii.

Recitalul de la Târgu Mureş încheie ediţia a doua a evenimentului ‘Unseen. Concert in the Dark 2021’, în cadrul căreia artişti de renume ai muzicii clasice româneşti şi internaţionale, precum pianistul Florian Mitrea, au interpretat în întuneric muzică clasică la Braşov şi la Timişoara.

Pe lângă evenimentele pentru publicul larg, o serie extraordinară de recitaluri au fost dedicate publicului nevăzător, în parteneriat cu Asociaţia Nevăzătorilor din România – filialele Braşov şi Timiş-Caraş-Severin. Acestea au fost interpretate de violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev şi pianista Monica Florescu.

”Unseen. Concert in the Dark’ a debutat ca eveniment în anul 2019, cu o serie de recitaluri pe muzică de Bach susţinute de violonistul Valentin Şerban, laureat al Concursului Internaţional George Enescu, bucurându-se de un succes extraordinar. Concertele în întuneric au început din spaţiul galeriei Artera (Bucureşti), au călătorit în alte 11 spaţii alternative din România (Mina Petrila, Muzeul Mamei, Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaş, biserici fortificate din Roşia Montană, Cinşor, Peşteana, o şură din satul Şomartin etc.) şi s-au încheiat cu un recital extraordinar la Filarmonica de Stat Sibiu, recital care a atins un număr record de spectatori pentru un concert cameral, cu peste 500 de bilete sold-out cu o lună înainte de concert’, precizează organizatorii.

Concertul se derulează în parteneriat cu Filarmonica de Stat din Târgu Mureş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Mureş şi al Hotelului Privo.

Violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev s-a născut în fosta URSS, la Volgograd, a copilărit la Havana, în Cuba şi este absolvent al Conservatorului Regal de Muzică din Anvers, Belgia, cu specializare ‘solist – concertist’. A concertat în Belgia, Olanda, Spania, Franţa, Elveţia, Germania, Mexic, Cuba, Statele Unite şi România, iar din anul 2015 este solist al Filarmonicii de Stat Sibiu. Pe lângă activitatea de solist şi membru al Filarmonicii de Stat Sibiu, susţine o intensă activitate de concerte de muzică de cameră, motiv pentru care, în 2015, în Sibiu, împreună cu pianista Monica Florescu a creat stagiunea camerală ‘Florescu-Fernandez & Friends’.

Pianista Monica Florescu are o activitate concertistică de 20 de ani ca solist alături de orchestre simfonice şi în recitaluri camerale atât din România, cât şi din străinătate (Belgia, Mexic, Olanda, Franţa, Germania, Italia, Suedia, Anglia, Elveţia). Monica Florescu a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Conservatorul Regal din Anvers, Belgia, a susţinut concerte în săli de renume precum Bozar (Palais des Beaux Arts) Bruxelles, Centrul Naţional al Artelor (CNA) Mexico City, Sala ‘Tlaqna’ Xalapa, Veracruz, Mexic, De Singel în Anvers, De Bijloke în Gent, Sala ‘Thalia’ din Sibiu şi Ateneul Român din Bucureşti. Este laureată şi finalistă a concursului ‘Maria Canals’ ediţia 55, alături de grupul ‘Spirale Piano Trio’. De-a lungul carierei, colaborează cu diverşi artişti de renume printre care Thomas Kakuska, Alexandre Rabinovitch-Barakovsky, Alexander Ivashkin şi Renaud Capucon.

Artistul vizual şi autoarea conceptului ‘Unseen’, Cristina Bobe, a studiat Filosofia la Universitatea Bucureşti şi Fotografia la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Este cunoscută pentru fotografiile sale din domeniul medical, cât şi pentru ideile creative care stau la baza unor iniţiative unice în spaţiul cultural românesc, precum proiectul fotografic ‘Gentle Violence’, expus la Muzeul Naţional Brukenthal în două ediţii (‘The Heart’ şi ‘Faces of Change’) – un demers de documentare şi explorare artistică a intervenţiilor chirurgicale pe cord deschis şi a celor de chirurgie plastică, Galeria ‘Artera’ din Bucureşti – un spaţiu multidisciplinar creat pentru a explora conexiunile dintre arte şi sănătate-corp-medicină, iar conceptul ‘Unseen’ propune singurele concerte de muzică clasică din România, desfăşurate în întuneric complet.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks