Campusul Universităţii Politehnica din Bucureşti se va transforma, timp de trei zile, în perioada 11 – 13 mai, într-o zonă de expoziţie dedicată celor mai noi tehnologii şi tendinţe din industria alimentară, industria agricolă şi din domeniul protecţiei mediului cu prilejul celei de-a doua ediţii a Poli BioFEST.
‘Prin intermediul dezbaterilor, conferinţelor şi prezentărilor de companii, soluţii şi produse din cadrul Poli BioFEST, UPB îşi propune să răspundă curiozităţilor cu privire la provocările pe care le aduce viitorul. Cum putem combate schimbările climatice, ce vom mânca peste 50 de ani, cum poate avea România randament mai bun în agricultură sau cum transformăm digital
industria alimentară sunt doar câteva dintre subiectele pe care specialiştii le vor aborda în cadrul evenimentului Poli BioFEST’, se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES.
Potrivit rectorului UPB, Mihnea Costoiu, Poli BioFEST, este dedicat atât specialiştilor interesaţi să afle ultimele dezvoltări din domeniu, cât şi studenţilor şi tinerilor care îşi caută o carieră într-un domeniu în plină dezvoltare.
Plecând de la lipsa de personal, până la nevoia de optimizare a costurilor de producţie, Poli BioFEST va aduce conceptul de Internet of Things aplicat în agricultură mai aproape de oameni.
‘Ţara noastră are un potenţial agricol uriaş, România trebuie doar să urmeze o serie de paşi pentru a retehnologiza acest sector şi pentru a ne poziţiona în fruntea clasamentului european în acest domeniu. În prezent, există peste un milion de ferme pe verticală în întreagă lume. Cu siguranţă, România are nevoie de specialişti pentru proiectarea sistemelor agricole autonome, dar şi pentru integrarea lor în conceptul de smart farming global. Agricultura viitorului va aduce în oraşele din România sere pe acoperişurile şi terasele blocurilor, dar şi grădini în subsoluri de clădiri. Datorită inginerilor, în viitor, agricultura urbană va deveni o realitate şi pentru ţara noastră’, a declarat Costoiu, citat în comunicat.
La eveniment vor participa expozanţi din domeniile alimentar, horticol, fitosanitar, arhitectură peisagistică, tractoare şi maşini agricole, aparatură pentru laboratoare de cercetare, echipamente pentru ingineria mediului.
‘Fie că aleg să studieze mecatronica şi robotica, ingineria mediului, ingineria produselor alimentare sau ingineria mecanică, Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice aduce pe piaţa muncii ingineri pregătiţi pentru provocările viitorului. Ne dorim ca prin intermediul evenimentului Poli BioFEST să aducem aproape de oameni aceste domenii în căutare de specialişti.
Cei prezenţi la eveniment vor putea afla direct de la studenţii şi profesorii UPB care sunt principiile care stau la baza îmbunătăţirii calităţii apei, aerului, solului, a sistemelor biologice, pentru un mediu curat şi sustenabil. În cadrul evenimentului Poli BioFEST, elevii vor vizita şi laboratoarele de ultimă generaţie ale Facultăţii de Ingineria Sistemelor Biotehnice, dar vor
participa şi la demonstraţii şi experimente interesante efectuate cu acest prilej de către cadrele didactice, dar şi de către studenţii facultăţii noastre’, a informat decanul Sorin-Ştefan Biriş.
În cadrul evenimentului din acest an sunt aşteptaţi peste 10.000 de studenţi şi absolvenţi ai UPB, 1.800 de cercetători şi cadre didactice, mii de elevi din toată ţara, dar şi toţi cei pasionaţi de tehnologie.