Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, le-a transmis persoanelor care manifestă simptome de COVID să nu meargă la muncă, să respecte regulile sanitare, să se testeze şi să ia legătura cu medicul de familie cât mai rapid, pentru a nu îngreuna acţiunile de combatere a răspândirii epidemiei.
‘Vreau să subliniez câteva lucruri, mai mulţi pacienţi ajung târziu, nu vin când apar simptomele şi nu se testează când apar simptomele. Mai mult, în unele unităţi de primiri-urgenţe după ce s-a făcut anamneza cu pacienţi pozitivi au aflat că pacienţii care ştiu că sunt simptomatici de câteva zile şi nu s-au testat au mers la locul de muncă, fiind simptomatici. Acest lucru face foarte grea combaterea răspândirii pandemiei. Apelul nostru către populaţie, dacă eşti simptomatic, nu te duci la lucru, porţi masca tot timpul şi te testezi ! Dacă eşti pozitiv, anunţi medicul şi intri în izolare şi dacă e nevoie, bineînţeles, ajungi să fi consultat pentru că aplicarea tardivă a tratamentului poate să pună viaţa unei persoane în pericol. Aşa că, nu este de glumit cu acest virus, cine poate fi pozitiv, cine are simptome să nu meargă la locul de muncă, să se testeze şi să ia legătura cu medicul lui de familie. Asta este rugămintea noastră către toţi, ca să nu ne confruntăm cu situaţii similare cu cele care s-au confruntat colegii noştri în unităţile de primiri urgenţă ‘, a declarat Raed Arafat, joi, la Palatul Victoria.
El a precizat că au fost şi situaţii în care unii pacienţi, când au fost anunţaţi că sunt pozitivi, au refuzat tratamentul şi au plecat din unitatea de primiri urgenţă, înainte să îi vadă cineva.
‘Deci nu asta este atitudinea, ştiu că citim peste tot foarte multe informaţii şi care fac parte din categoria mai mult a dezinformărilor, decât a informărilor, dar să înţelegem că dacă ne comportăm aşa – chiar dacă numărul este mic care se comportă aşa – dacă ne comportăm aşa, vom ajunge să avem o creştere mult mai mare al numărului cazurilor. Nu putem să învingem pandemia decât împreună, asta este clar şi bineînţeles rămâne, din datele care le-aţi văzut din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică, date care sunt extrem de clare, vaccinarea este singura soluţie pentru a reduce mortalitatea şi a reduce infectarea şi a reduce un pacient ca să ajungă în stare critică la terapie intensivă. Vaccinurile sunt gratuite, sunt peste tot, poţi să le accesezi, oricare tip de vaccin care îl vrei, nu trebuie decât să doreşti să faci acest lucru’, a mai spus Arafat.
Şeful DSU a precizat că la unităţile de primiri urgenţe, în perioada 1-8 septembrie s-au prezentat 3.154 de pacienţi care au avut probleme de suspiciune de COVID-19, 735 dintre ei confirmaţi pozitiv.