Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut, luni, la Atena, o întrevedere cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, în cadrul căreia discuţiile au vizat consolidarea cooperării bilaterale şi regionale, precum şi sprijinul pentru Ucraina, Republica Moldova şi ţările din Balcanii de Vest.
Şeful Executivului de la Bucureşti participă, luni, la Atena, la o reuniune de lucru a şefilor de stat şi de Guvern din sud-estul Europei şi Balcanii de Vest, organizată de prim-ministrul elen, Kyriakos Mitsotakis, la care vor lua parte preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
‘Super întâlnire cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Am discutat despre cum să ne consolidăm cooperarea bilaterală şi regională, să sprijinim Ucraina, Republica Moldova şi ţările din Balcanii de Vest în calea lor europeană şi să ne apropiem de aderarea la Schengen’, a afirmat Marcel Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Twitter.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, discuţiile despre extinderea cooperării bilaterale şi regionale dintre cele două state au vizat creşterea schimburilor economice şi impulsionarea cooperării în domenii sectoriale cheie, precum sectorul energetic.
‘Cei doi prim-miniştri au discutat despre noile investiţii greceşti în România în domeniul energiei, participarea companiilor elene la proiectele de infrastructură din ţara noastră, dar şi despre prezenţa întreprinderilor româneşti pe piaţa din Grecia ‘, se arată în comunicat.
În privinţa extinderii Spaţiului Schengen, prim-ministrul Ciolacu a explicat raţiunile strategice pentru o decizie favorabilă României şi a mulţumit părţii elene pentru sprijinul constant oferit, precizează sursa citată.
‘De asemenea, prim-ministrul român a reiterat sprijinul României pentru avansarea procesului de extindere, atât în regiunea Balcanilor de Vest, cât şi în vecinătatea estică a UE, pe baza meritelor proprii ale candidaţilor în îndeplinirea criteriilor necesare. Astfel, a accentuat susţinerea pe care România a acordat-o şi va continua să o acorde parcursului european al Ucrainei şi al Republicii Moldova şi, implicit, obiectivului deschiderii negocierilor de aderare cu ambele state, cât mai curând posibil’, se arată în comunicat.
Cei doi demnitari au avut şi un schimb de opinii pe tema situaţiei de securitate în plan regional.
‘Au fost prezentate măsurile luate de autorităţile române pentru a face faţă provocărilor actuale la Marea Neagră, ajutorul oferit Republicii Moldova şi Ucrainei, dar şi sprijinul de care are nevoie România, la nivel european, ca stat aflat în prima linie’, se mai spune în comunicat.