Premierul Nicolae Ciucă afirmă că a făcut evaluarea de etapă a membrilor Cabinetului pe baza a zece criterii obiective, iar ‘stabilitatea echipei de miniştri’ oferă garanţia că Executivul va acţiona ‘responsabil’ pentru continuarea procesului de modernizare a României.
‘Am avut stabilitatea politică şi susţinerea Coaliţiei de Guvernare, a Parlamentului şi a preşedintelui României, care au făcut posibil să asigurăm românilor siguranţă, protecţie, iar ţării, angajarea pe drumul dezvoltării’, a declarat, luni, Ciucă, potrivit unui comunicat transmis de Guvern.
El a precizat că a făcut evaluarea de etapă a miniştrilor pe baza a zece criterii obiective ‘raportate la aşteptările cetăţeanului şi societăţii româneşti’.
‘Susţinerea românilor este fundamentul pe care putem construi mai departe, iar stabilitatea echipei de miniştri oferă garanţia că vom acţiona în continuare responsabil pentru atingerea obiectivelor cetăţenilor noştri şi pentru continuarea procesului de modernizare a României’, a adăugat premierul.
Stadiul îndeplinirii Programului de Guvernare, a menţionat şeful Guvernului, a fost corelat eforturilor de a asigura finanţarea măsurilor luate din surse interne şi externe.
‘Am monitorizat cu atenţie şi m-am bucurat să constat ca fiecare membru al Cabinetului a abordat cu multă seriozitate angajamentul de îndeplinire a ţintelor, jaloanelor şi reformelor din PNRR, ceea ce ne oferă şansa accesării acestui mecanism de finanţare european. Aceeaşi importanţă am acordat-o atragerii celorlalte fonduri europene puse la dispoziţia României prin Cadrul financiar multianual 2014-2020 şi pregătirii proiectelor pentru finanţarea din actualul exerciţiu financiar. Modul în care resursele naţionale şi europene au fost utilizate în beneficiul oamenilor şi dezvoltării comunităţilor este un alt criteriu care a stat la baza evaluării echipei guvernamentale’, a punctat premierul, citat în comunicat.
Prim-ministrul a evidenţiat importanţa respectării, pentru fiecare membru al Guvernului, a criteriilor de integritate şi de transparenţă, ‘valori fără de care nicio politică guvernamentală nu ar avea credibilitate’.
‘Avem datoria morală şi responsabilitatea de a veni în faţa cetăţenilor şi a le prezenta onest ce am făcut până acum şi ce ne-am propus în continuare. Am făcut-o şi o voi face de fiecare dată (…) În cele şapte luni de mandat, în contextul dificil binecunoscut, am reuşit să progresăm social, economic şi să consolidăm statutul nostru în plan internaţional, pentru că am avut capacitatea de a acţiona coerent şi coordonat ca echipa guvernamentală angajată să protejeze interesele cetăţenilor români şi ale României’, a mai spus Ciucă.
Referindu-se la războiul din Ucraina, premierul a subliniat ‘puterea solidarităţii şi unităţii statelor europene şi membre NATO’.
‘Consolidarea statutului României de stat european şi euro-atlantic, puternic ataşat valorilor democratice şi respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale, a rămas în toată această perioadă o linie de efort căreia i-am adăugat obiectivul de a pregăti procesul de aderare la OCDE’, a mai arătat Ciucă.
Potrivit premierului, un obiectiv important asumat de Guvern este obţinerea independenţei energetice a României şi transformarea ţării într-un factor de securitate energetică în regiune.
‘Noua Lege offshore şi investiţiile în energie fac posibilă exploatarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagră şi a celor de mare adâncime din judeţul Buzău. Prin exploatarea resurselor din platoul continental al Mării Negre care aparţine României, vom ajunge să asigurăm 90% din necesarul de consum. Reprezintă un salt remarcabil şi dovedeşte capacitatea României de a găsi noi resurse şi soluţii într-o perioadă în care furnizarea de gaze naturale la nivel mondial este ameninţată de războiul din Ucraina (…) Resursele naţionale şi europene pe care le avem la dispoziţie – peste 90 de miliarde de euro în anii următori – vor finanţa proiecte vitale de infrastructură de transport, de sănătate, investiţii în energie, proiecte de dezvoltare locală şi tranziţia la energia verde’, a mai precizat Ciucă.
Premierul susţine că ‘am trecut împreună peste criza sanitară, am stabilizat criza energetică, iar acum gestionăm şi avem sub control efectele pe care România, asemenea multor state, le resimt ca urmare a războiului din Ucraina’.
‘Am acţionat coordonat la nivelul Guvernului şi Coaliţiei de Guvernare, în strânsă colaborare cu preşedintele României. Programul de Guvernare cu care am pornit la acest drum are ca principii de bază transparenţa, rezilienţa, stabilitatea, echitatea şi eficienţa, prin aplicarea cărora punem în centrul preocupărilor noastre cetăţeanul. (…) Niciodată România nu a fost mai apărată decât este acum ca stat membru NATO şi UE. Acest statut al ţării noastre, noul Concept Strategic al NATO adoptat recent la Madrid şi armata naţională în continuă modernizare oferă mai departe securitate românilor, dar şi refugiaţilor ucraineni care aleg să rămână în România. Ţara noastră este astăzi sigură şi stabilă social, economic şi politic, pregătită să depăşească cu bine efectele crizelor cu care ne confruntăm şi să se angajeze pe drumul reformelor, modernizării şi dezvoltării’, a adăugat Ciucă.
Prim-ministrul afirmă că România a înregistrat cea mai mare creştere economică între statele membre ale Uniunii Europene în primul trimestru al acestui an, investiţiile străine directe crescând cu 34% în primele patru luni ale acestui an comparativ cu anul trecut, ceea ce ‘validează încrederea investitorilor în economia naţională şi confirmă măsurile luate de Guvern’.
‘Ca prim-ministru şi preşedinte al Partidului Naţional Liberal, voi susţine cu fermitate toate măsurile de dezvoltare a antreprenorilor locali şi a capitalului românesc, dar şi menţinerea României ca o destinaţie atractivă pentru investitorii străini. Păstrarea cotei unice de impozitare, a schemelor de ajutor de stat şi accesul la finanţare asigură mediul necesar dezvoltării investiţiilor. Continuăm să îmbunătăţim colectarea la bugetul de stat prin digitalizare şi o administraţie mai eficientă’, a mai punctat Ciucă.