Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat, marţi, că a solicitat reprezentanţilor Direcţiilor de sănătate publică numărul centralizat de paturi maxim disponibil în unităţile sanitare din fiecare regiune.
‘În săptămâna care a trecut, am avut împreună cu Raed Arafat mai multe teleconferinţe cu reprezentanţii Direcţiilor de sănătate publică şi ai unităţilor sanitare din fiecare regiune. La aceste conferinţe, pe de o parte, am vrut să vedem cu ce probleme se confruntă fiecare dintre aceste unităţi sanitare, dar şi ce măsuri ar trebui să ia pentru ca, în ipoteza în care numărul de cazuri (de infecţii cu SARS-CoV-2) creşte, să fim pregătiţi. Astfel, am solicitat numărul de paturi maxim disponibil la fiecare unitate sanitară centralizat de către fiecare Direcţie de sănătate publică, precum şi ordinea în care punerea la dispoziţie a acestor paturi se face de către fiecare secţie’, a declarat Mihăilă, într-o conferinţă de presă.
Ea a adăugat că a solicitat şi necesarul de personal pentru completarea secţiilor de Terapie intensivă, precizând că, împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, se vor trata ‘cu celeritate’ cererile de detaşare, tocmai pentru a răspunde acestor nevoi.
Potrivit ministrului Sănătăţii, Direcţiile de sănătate publică au raportat că pot pune la dispoziţie un număr maxim de 110 paturi de terapie intensivă pentru copii.
‘Pentru că ştim că pandemia cu varianta Delta afectează într-o măsură mai mare tinerii şi copiii, am solicitat unităţilor sanitare şi Direcţiilor de sănătate publică numărul maxim de paturi disponibile destinate îngrijirii copiilor. Până acum avem centralizate şi disponibile aproximativ 340 de paturi de terapie intensivă pentru adulţi, aşa cum arată raportarea de la CNCCI (Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei) de astăzi, de la ora 10,00, iar Direcţiile de sănătate publică au raportat că pot pune la dispoziţie un număr maxim de 110 paturi de terapie intensivă copii şi pot creşte numărul de paturi destinate tratamentului copiilor cu infecţie COVID până la 1.600. Aceasta este situaţia de acum. (…) Este important de menţionat, copiii infectaţi cu COVID pot fi trataţi şi în secţiile de adulţi. Ventilatoarele permit adaptarea tratamentului la copii’, a explicat Mihăilă.
Ea a subliniat că modul în care spitalele vor reacţiona la valului patru al pandemiei de COVID-19 depinde de alegerea populaţiei de a se vaccina.
‘Intensitatea acestui val patru şi modul în care spitalele vor reacţiona şi modul în care pacienţii care au afecţiuni non-COVID vor putea să fie trataţi în aceste unităţi sanitare depinde de fiecare dintre noi, depinde de alegerea noastră de a ne vaccina. Şi, dacă această alegere va fi una raţională, care să vadă că beneficiile vaccinării ne protejează atât pe noi, cât şi pe cei din jur se vor limita efectele acestui val patru asupra întregului sistem sanitar’, a susţinut Ioana Mihăilă.