UPDATE DNA: Directorul adjunct al ASSMB, prezentat Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă

0
7

Directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti din cadrul Primăriei Capitalei, Cristian Plută, va fi prezentat, marţi, Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă în dosarul în care a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru luare de mită şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, a informat DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, marţi, AGERPRES, procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 19 septembrie, a mai multor persoane, respectiv:

* Cristian Plută, director adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), pentru luare de mită, (două fapte) şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite;

* George-Mirel Cristescu, manager al Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti, pentru dare de mită şi delapidare;

* administratorul unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită;

* persoană fizică, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de instigare la dare de mită, complicitate la dare de mită, complicitate la permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

De asemenea, a fost dispusă măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu ziua de luni, a unei persoane fizice, în sarcina căreia s-a reţinut comiterea infracţiunii de complicitate la permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţe că, la data de 19 iunie, Cristian Plută ar fi primit de la George Mirel Cristescu suma de 20.000 euro pentru sprijinul acordat acestuia din urmă să ocupe funcţia de manager al Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti.

Anterior, Plută ar fi formulat către Primăria Municipiului Bucureşti o propunere care a stat la baza numirii lui Cristescu în funcţia respectivă. ‘Negocierile’ purtate în contextul de mai sus au fost intermediate de către persoana fizică, reţinută în prezenta cauză, arată anchetatorii.

În perioada 28 august – 3 septembrie, Cristian Plută ar fi primit, prin intermediul aceleiaşi persoane fizice, de la omul de afaceri cercetat în prezenta cauză suma de 306.439 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, ce reprezenta un procent de 5% din valoarea facturilor plătite de ASSMB în contextul derulării unui acord-cadru ce viza execuţia unor lucrări de reparaţii, reabilitări şi modernizări la unităţile sanitare şi imobilele aflate în administrarea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti.

Acordul respectiv ar fi fost încheiat la data de 4 aprilie de către ASSMB cu o asociere de firme din care făcea parte şi societatea comercială administrată de omul de afaceri, iar suma de bani menţionată mai sus ar fi fost remisă în scopul plăţii facturilor la timp şi a încheierii ulterioare a unor contracte subsecvente.

Conform DNA, în luna august, Cristian Plută ar fi transmis, prin intermediul celor două persoane persoane fizice, unui om de afaceri, în etapa nepublică a procedurii de achiziţie, caietul de sarcini pentru ‘Proiectul privat de urgenţă tip P1’, întocmit la nivelul ASSMB. Acest demers ar fi avut ca scop favorizarea societăţii comerciale, administrată de omul de afaceri, în contextul organizării unei licitaţii publice având obiectul de mai sus.

‘După numirea în funcţia de manager al Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti, la data de 23 iunie 2023, inculpatul George Mirel Cristescu ar fi prelungit un abonament telefonic al instituţiei pe care o conducea (72 de abonamente pentru angajaţii spitalului) ocazie cu care furnizorul a acordat mai multe puncte de fidelitate, în valoare de 8.200 euro fără TVA. Cu aceşti bani, inculpatul ar fi achiziţionat prin intermediul sistemului de fidelitate trei telefoane mobile şi trei ceasuri tip smart, bunuri pe care şi le-ar fi însuşit’, mai arată procurorii.

Cele patru persoane reţinute urmează să fie prezentate marţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Sursa: AGERPRESS