Praga, 7 oct – Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că la nivelul Uniunii Europene este nevoie de măsuri ‘mai hotărâte’ decât până în prezent, astfel încât preţul energiei să scadă.
‘E nevoie de măsuri mai hotărâte decât am avut până acum pentru a duce preţul energiei în jos. Cu toate sancţiunile, cu toate măsurile, care au fost bune şi care s-au luat până acum, nu s-a reuşit încă o coborâre semnificativă a preţurilor energiei şi asta înseamnă că trebuie să fim mai hotărâţi. Eu rămân la propunerea mea – să despărţim piaţa gazului de piaţa electricităţii şi cred că din ce în ce mai mulţi din Consiliu sunt de aceeaşi părere. Sper să se convingă şi Comisia că asta este una dintre măsurile care poate să dea rezultate’, a susţinut şeful statului, înainte de a participa la reuniunea informală a Consiliului European de la Praga.
El a subliniat că este nevoie şi de diversificarea resurselor pentru energie la modul general.
‘Aici avem ceva progrese, dar încă prea puţine. Interconectorul Grecia – Bulgaria a început să funcţioneze, dar capacitatea trebuie crescută. Capacitatea porturilor europene pentru LNG, pentru gaz lichefiat, trebuie crescută şi alte măsuri’, a afirmat Iohannis.
Consiliul European va discuta la Praga şi despre situaţia din Ucraina.
‘Vom condamna categoric anexările de teritorii de către Rusia, nerecunoscute, dar, în acelaşi timp, vreau să salut expres adoptarea celui de-al optulea pachet de sancţiuni, care a fost aprobat în discuţiile din săptămâna care a trecut. Pe de altă parte, vom discuta câteva măsuri, sper destul de concrete, legate de iarna care vine – cum putem să sprijinim Ucraina pentru a trece peste iarna care va veni’, a spus preşedintele Iohannis.
Potrivit şefului statului, discuţiile din cadrul reuniunii Consiliului European vor viza şi chestiuni legate de economie la modul general.
‘Măsuri care vin să prevină o recesiune în Europa sunt evident necesare’, a menţionat el.
Cu privire la propunerea avansată de preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, privind plafonarea temporară a preţurilor la gazele naturale, preşedintele Iohannis a reiterat că experţii CE trebuie să vină cu detalii pentru această limitare a preţurilor, astfel încât să nu afecteze furnizori precum Norvegia, care livrează o treime din gazul european. În legătură cu creşterea alocării pentru proiectul RePower, preşedintele Iohannis a afirmat că pentru România aceasta ar fi binevenită.
‘Cred că, în definitiv, este nevoie de un pachet mai amplu de măsuri nu doar să trecem iarna, ci să beneficiem în perspectivă de energie suficientă şi de preţuri accesibile pentru populaţie’, a mai spus şeful statului.