Kenya este unul dintre partenerii tradiţionali ai României în Africa de Est, a afirmat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, la finalul întrevederii avute la Nairobi cu omologul său kenyan, William Ruto.
Şeful statului a declarat că vizita sa în Kenya are loc într-un ‘context foarte special’, după adoptarea în premieră în România a Strategiei Naţionale pentru Africa, şi face parte din eforturile de ‘redinamizare’ a relaţiilor cu ţările de pe acest continent.
‘România şi Kenya au o relaţie îndelungată, caracterizată prin respect reciproc’, a arătat Iohannis, care a apreciat că această ţară este ‘un exemplu de stabilitate politică şi de tranziţie democratică în Africa de Est’.
Potrivit preşedintelui, Kenya este, totodată, un hub economic, financiar, de transport şi dezvoltare durabilă pentru întreaga regiune.
‘Consultările noastre de astăzi au reconfirmat că avem teme de interes comun şi poziţii similare faţă de provocările globale actuale. Astfel, am convenit să dezvoltăm cooperarea în domenii cu rol crucial atât pentru România, cât şi pentru Kenya: protecţia mediului şi combaterea schimbărilor climatice, protecţie civilă, educaţie, digitalizare, energie verde. Mi-am exprimat aprecierea pentru rolul de lider asumat de preşedintele Ruto şi Kenya în gestionarea eficientă şi combaterea schimbărilor climatice şi am convenit ca administraţiile noastre să coopereze mai strâns în acest domeniu’, a completat Klaus Iohannis.
Şeful statului a menţionat că a identificat ‘un potenţial major de cooperare între România şi Kenya în domenii precum biodiversitate şi păduri, digitalizare pentru dezvoltare durabilă, educaţie pentru mediu şi schimbări climatice, tranziţie energetică şi răspuns eficient la dezastre naturale şi insecuritate alimentară’.
El a încurajat oamenii de afaceri din Kenya şi din România ‘să demareze proiecte comune, atât în plan bilateral, cât şi pe pieţe terţe, inclusiv în domenii legate de tranziţia digitală şi tranziţia verde’.
Conform lui Iohannis, Kenya ‘poate conta pe România în ceea ce priveşte promovarea şi dezvoltarea relaţiilor cu Uniunea Europeană’, temă abordată şi de preşedintele William Ruto în intervenţia sa.
‘Instrumente precum Global Gateway şi iniţiativa Team Europe oferă oportunităţi concrete în acest sens. Voi încuraja instituţiile şi companiile româneşti să se implice suplimentar în implementarea lor, inclusiv cu implicarea Kenyei’, a transmis preşedintele Iohannis.
El a vorbit şi despre evaluările României în privinţa războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv privind efectele acestuia asupra securităţii alimentare a statelor din Africa.
‘Am prezentat şi contribuţia României la facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina – pentru a asigura securitatea alimentară globală. România a luat măsuri consistente şi a investit în infrastructură pentru a putea asigura, de la începutul războiului, tranzitul a peste 30 de milioane de tone de cereale din Ucraina către pieţele globale, inclusiv Africa, şi vom continua cu o capacitate crescută’, a completat el.
Klaus Iohannis a evidenţiat că România susţine ‘eforturile pe care preşedintele Ruto le depune, în cooperare cu partenerii internaţionali, pentru găsirea celor mai bune soluţii la dosarele de criză din Africa’.
Preşedintele urmează să depună marţi o coroană de flori la Mausoleul Jomo Kenyatta şi să aibă o întâlnire cu directorul executiv al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), la Biroul ONU din Nairobi.
Vizita de stat în Kenya este prima etapă din turneul în Africa pe care îl efectuează preşedintele Klaus Iohannis. El urmează să se deplaseze în Tanzania, Republica Cabo Verde şi Senegal.