Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat miercuri, la Chişinău, că România este alături de Republica Moldova, aşa cum a fost mereu, şi a apreciat eforturile acestei ţări în contextul războiului din Ucraina.
‘România este alături de Republica Moldova şi de toţi cetăţenii săi aşa cum a fost mereu. Pe noi puteţi să contaţi. Şi, pe lângă România, alături de dumneavoastră se află solidar toate statele europene şi euroatlantice’, a declarat Klaus Iohannis, după întrevederea cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
El a spus că efortul Republicii Moldova în primirea şi îngrijirea refugiaţilor ucraineni ‘va rămâne în memoria colectivă’.
‘În aceste momente complicate, vreau întâi de toate să îmi exprim aprecierea pentru efortul impresionant al doamnei preşedinte Maia Sandu, al Guvernului, al tuturor autorităţilor Republicii Moldova, precum şi pentru mobilizarea exemplară a societăţii civile şi a cetăţenilor în primirea şi îngrijirea persoanelor care caută refugiu din calea ororilor războiului din Ucraina. Am convingerea că acest efort al Republicii Moldova va rămâne pentru mult timp imprimat în amintirea colectivă, ca gest de profundă generozitate şi umanitate, caracteristici reprezentative pentru cetăţenii Republicii Moldova’, a spus Klaus Iohannis.
Şeful statului a precizat că, de la începutul conflictului din Ucraina, România a alocat Republicii Moldova asistenţă umanitară consistentă, sub diverse forme – combustibil, resurse energetice, transporturi cu materiale de primă necesitate. De asemenea, el a menţionat că, miercuri, un convoi umanitar cu un total de 55 de tone de produse alimentare şi alte produse destinate refugiaţilor ucraineni din Republica Moldova a sosit, la Chişinău, printr-un transport asigurat de Inspectoratul General român pentru Situaţii de Urgenţă. Iohannis a menţionat şi că România a luat măsuri, prin organizarea unor coridoare verzi, pentru preluarea directă, pe cale rutieră şi feroviară, de refugiaţi ucraineni din Republica Moldova şi transportarea acestora în România.
‘Am realizat peste 73 de transporturi rutiere şi 11 feroviare în ultima săptămână. Dorim ca aceste demersuri să contribuie la reducerea presiunii asupra Republicii Moldova’, a spus şeful statului.
El a arătat că a discutat cu omologul de la Chişinău modalităţi suplimentare de aprofundare a coordonării dintre autorităţile din România şi cele din Republica Moldova, pentru a veni în sprijinul refugiaţilor.
‘În România, la Suceava, avem deja din 9 martie operaţionalizat hub-ul umanitar, un centru logistic care vizează colectarea şi transportul donaţiilor internaţionale în sprijinul Ucrainei. În funcţie de necesităţi şi de evoluţia situaţiei, acest centru poate şi va fi folosit şi pentru a direcţiona asistenţă concretă către Republica Moldova’, a subliniat Iohannis.
Cei doi preşedinţi au discutat şi despre securitatea energetică a Republicii Moldova.
‘Am asigurat-o pe doamna preşedinte Maia Sandu de sprijinul nostru atât în plan bilateral, cât şi în demersurile de mobilizare a asistenţei internaţionale, inclusiv a Uniunii Europene, pentru acest proces complex şi vital. Pot să vă spun că România face eforturi concrete, nu doar în cadrul Uniunii Europene, pentru a găsi soluţii viabile şi avantajoase, în interesul Republicii Moldova’, a precizat Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat, miercuri, o vizită în Republica Moldova.
Şeful statului a fost însoţit la Chişinău de premierul Nicolae Ciucă.