Acasă55UPDATE/Iohannis: Prezenţa militarilor belgieni în România - semnal puternic sub aspectul solidarităţii...

UPDATE/Iohannis: Prezenţa militarilor belgieni în România – semnal puternic sub aspectul solidarităţii aliate

Bruxelles, 8 nov – Trimisul special al AGERPRES, Daniel Florea, transmite: Prezenţa militarilor belgieni în România reprezintă un semnal puternic sub aspectul solidarităţii aliate, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei conferinţe comune cu prim-ministrul belgian Alexander de Croo.

‘Am reiterat aprecierea României pentru prezenţa trupelor belgiene pe teritoriul ţării noastre în cadrul posturii NATO de descurajare şi apărare. Prezenţa militarilor belgieni reprezintă un semnal puternic atât sub aspectul solidarităţii aliate, în contextul înrăutăţirii situaţiei de securitate din vecinătatea noastră, cât şi al relaţiei noastre bilaterale solide’, a transmis şeful statului.

Totodată, preşedintele Iohannis a subliniat că, în discuţiile cu premierul belgian, a salutat creşterea cooperării economice între cele două ţări, inclusiv a comerţului bilateral din ultimii ani, şi a evidenţiat rolul comunităţii româneşti din Belgia.

‘ Am evidenţiat, totodată, existenţa unui nivel ridicat al investiţiilor directe belgiene în România, precum şi prezenţa semnificativă a antreprenorilor români în Belgia. Am salutat rolul deosebit al comunităţii româneşti din Belgia şi sprijinul solid pe care autorităţile belgiene îl acordă membrilor comunităţii noastre de aici, de exemplu, pe linie de integrare şi acces la educaţie. Colaborarea în domenii precum cercetarea, sănătatea, sursele alternative de energie, apărarea şi educaţia s-a aflat totodată pe agenda noastră de discuţii’, a precizat Klaus Iohannis.

Acesta a punctat că în discuţii a fost reiterat sprijinul ferm, multidimensional pentru Ucraina.

O altă parte convorbirilor a cuprins un schimb amplu de opinie asupra situaţiei îngrijorătoare din Orientul Mijlociu, a menţionat Iohannis.

‘România a transmis sprijinul deplin pentru Israel, care are dreptul legitim de a se apăra cu respectarea dreptului internaţional umanitar. Am prezentat poziţia României privind nevoia protejării tuturor civililor şi a eliberării imediate a ostaticilor, precum şi referitor la importanţa acţiunii umanitare în sprijinul populaţiei palestiniene din Fâşia Gaza. Am evidenţiat că este esenţială evitarea escaladării conflictului printr-o acţiune coordonată cu partenerii regionali şi Statele Unite, cu scopul obţinerii unei păci durabile, în baza soluţiei celor două state’, a declarat şeful statului.

Totodată, preşedintele a menţionat că discuţiile au vizat modalităţile de avansare a proiectului european, respectiv importanţa menţinerii coeziunii unităţii şi solidarităţii europene, în special în contextul geopolitic şi preelectoral de la nivel european.

‘Am accentuat importanţa unei cooperări strânse între România şi Belgia, inclusiv în contextul viitoarei preşedinţii belgiene a Consiliului Uniunii Europene. Am exprimat apreciere pentru sprijinul constant al Belgiei pentru aderarea României la spaţiul Schengen’, a afirmat Iohannis.

Cu privire la tema extinderii UE, preşedintele a reiterat sprijinul ferm al României pentru parcursul european al Republicii Moldova şi al Ucrainei, precum şi al partenerilor din Balcanii de Vest.

‘Discuţiile noastre au abordat şi tema procesului de extindere a Uniunii Europene. Politica de extindere este un proces cu valenţe strategice, care trebuie continuat. În acest context, am reiterat sprijinul principial şi ferm al României pentru parcursul european al Republicii Moldova şi al Ucrainei, precum şi al partenerilor din Balcanii de Vest, pe baza meritelor proprii ale candidaţilor în procesele de reformă. Totodată, am reiterat susţinerea fermă a României pentru adoptarea, până la finalul acestui an, a deciziei de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova’, a afirmat Iohannis.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks