România este ‘hotărâtă’ să sprijine Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană, a reiterat, joi, preşedintele Klaus Iohannis.
‘Moldova şi-a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană şi aseară am discutat pe larg cu doamna preşedinte Sandu şi cu doamna prim-ministru Gavriliţă această chestiune. România este hotărâtă, nu doar că este dispusă să sprijine Republica Moldova, asta în multiple feluri şi pe diferite paliere. Acum, în acest moment, sprijinul este unul politic, noi declarăm că sprijinim aderarea Republicii Moldova, spunem asta în toate formatele şi explicăm tuturor partenerilor de ce credem că este bine aşa’, a afirmat Iohannis, după întâlnirea cu omologul estonian, Alar Karis, aflat în vizită la Bucureşti.
El a precizat că sprijinul României în ceea ce priveşte aderarea Republicii Moldova la UE este unul ‘multifaţetat’.
‘În plan tehnic avem deja grupuri de lucru care ajută Moldova să se pregătească pentru aderare. Procesul de aderare, probabil vă amintiţi de când am fost noi în situaţia de solicitant, este un proces foarte lung, foarte complicat, necesită foarte multă muncă de detaliu, necesită specialişti şi noi suntem dispuşi să ajutăm Moldova cu toate acestea. În afară de asta, sprijinul instituţional orientat spre reformă, spre eficientizarea instituţiilor este ceva ce facem de mult, noi de ani de zile ajutăm Republica Moldova pentru a-şi pune la punct un întreg sistem administrativ, judiciar şi economic mai performant şi vom continua cu aceste demersuri. Ajutorul nostru este multifaţetat, dacă pot să mă exprim aşa’, a spus preşedintele Iohannis.
Şeful statului a prezentat ajutorul acordat de România în ceea ce priveşte gestionarea fluxurilor de refugiaţi ucraineni din Republica Moldova şi a arătat că se poate face mai mult în această chestiune, context în care a anunţat că la nivelul miniştrilor de Externe se discută despre o conferinţă a donorilor, state care vor să ofere bani suplimentar pentru Chişinău.
‘Am instituit culoare verzi pentru a aduce refugiaţi direct de la graniţa moldoveană în România. Am avut zeci de transporturi auto, avem deja cred că 11 sau 12 transporturi feroviare cu care am adus migranţi în România, unde beneficiază de asistenţa care li se cuvine şi vom continua. Am discutat ieri şi despre felul în care vom institui un culoar similar sudic în cazul în care din zona Odesa ne aşteptăm la un flux de refugiaţi important. În afară de acestea, ajutoarele umanitare pe care deja am început să le trimitem în Moldova, vom continua. Ajutorul pe linie financiară – oferim Moldovei şi împrumuturi avantajoase şi granturi, adică bani pe care îi dăm fără aşteptăm să se întoarcă, şi multiple alte ajutoare. Cred că se poate face mai mult şi pentru a face mai mult suntem deja în discuţii aprofundate cu partenerii, cu aliaţii, deja la nivelul miniştrilor de Externe se discută despre o conferinţă a donorilor, state care vor să doneze bani suplimentar pentru Republica Moldova care are nevoie de tot ajutorul pe care îl poate primi’, a explicat Iohannis.
La rândul său, preşedintele Estoniei a subliniat că ţara sa sprijină ferm Republica Moldova şi aderarea acestei ţări la Uniunea Europeană.
‘Ştim că este un proces îndelungat, că este nevoie de timp. Ce putem face noi este să îi sprijinim pe calea reformelor, în domeniul educaţiei, spre exemplu, al inovaţiei şi aşa mai departe. Deci, există o mulţime de lucruri pe care le putem face în favoarea acestor reforme’, a declarat Alar Karis.