România îşi îndeplineşte rolul de garant al securităţii la frontiera externă, iar aderarea la spaţiul Schengen va consolida acest spaţiu, a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis, după convorbirile avute la Palatul Cotroceni cu cancelarul german, Olaf Scholz.
‘Am avut o discuţie amplă cu cancelarul Scholz cu privire la aspecte de actualitate de pe agenda europeană. Aderarea României la spaţiul Schengen este principalul nostru obiectiv. Germania ne-a fost alături, ne-a susţinut activ şi i-am mulţumit şi astăzi domnului cancelar pentru această abordare. România îşi îndeplineşte rolul de garant al securităţii la frontiera externă, fapt recunoscut la nivel european, iar aderarea la Schengen va consolida acest spaţiu’, a afirmat şeful statului.
El a subliniat că problema aderării României la Schengen trebuie rezolvată în cursul acestui an, deoarece ţara noastră este pregătită şi dovedeşte acest lucru, iar anul viitor sunt programate multiple alegeri.
‘Suntem pregătiţi şi dovedim acest lucru. (…) Anul viitor vor avea loc multiple alegeri, printre care şi cele europene şi nu considerăm că în 2024 această chestiune poate fi rezolvată în condiţii bune. În concluzie, rămânem foarte conectaţi la problemă, continuăm toate discuţiile, cum, astăzi, am discutat cu domnul cancelar federal Scholz această temă. România are un sprijin masiv din partea statelor membre ale Uniunii şi credem că până la finalul acestui an chestiunea poate fi rezolvată pozitiv’, a explicat şeful statului.
Preşedintele Iohannis a reiterat că România a solicitat în urmă cu aproape 12 ani să devină parte a spaţiului Schengen şi a îndeplinit toate condiţiile solicitate foarte repede.
El a arătat că aderarea la Schengen nu a fost posibilă timp de mulţi ani fiindcă au existat reţineri în unele state membre, reţineri legate în principal de statul de drept.
Şeful statului a menţionat că Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România s-a încheiat în toamna anului trecut, fiindcă ţara noastră a îndeplinit între timp absolut toate condiţiile pentru a fi considerat un stat de drept.
El a amintit că, în decembrie anul trecut, în formatul Justiţie şi Afaceri Interne din Consiliul Uniunii Europene, Austria nu a fost de acord cu intrarea României în spaţiul Schengen.
‘Acest vot negativ nu a fost, cel puţin aşa afirmă partea austriacă, un vot împotriva României, ci a fost un vot care trebuia să atragă atenţia asupra pericolului migraţiei ilegale. Migraţie ilegală prin şi din România nu există, dar noi am înţeles că există o problemă şi am început să ne implicăm masiv pentru a veni în ajutorul tuturor celor care au un impact din cauza acestei migraţii. În acest fel, s-au organizat formate de discuţii, a avut loc o întâlnire expres destinată problemei migraţiei, în februarie, la Bruxelles, s-au clarificat multe teme, s-au rezolvat unele şi România a propus unele proiecte-pilot pentru a ne mişca mai rapid în această zonă. Un proiect-pilot care a fost agreat cu Comisia Europeană se va desfăşura la graniţa României cu Serbia şi va dovedi cum se poate manageria mai eficient procesul de identificare – returnare a migranţilor ilegali’, a indicat Iohannis.
El a adăugat că aceste lucruri fac să se menţină optimismul cu privire la aderarea la spaţiul Schengen.