Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiţă, transmite: Viziunea comună a statelor din formatul Bucureşti 9 este esenţială pentru securitatea Flancului de Est al NATO, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
Şeful statului român este, marţi, la Bratislava, la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9), pe care îl coprezidează alături de preşedintele Republicii Slovace, Zuzana Caputova, şi de preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda.
La eveniment este prezent Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg.
‘Noi, aliaţii NATO de pe Flancul de Est, suntem în prima linie în faţa efectelor negative ale războiului devastator dezlănţuit de Rusia, care are multiple implicaţii în domeniul securităţii, umanitar, economic, alimentar şi energetic’, a spus şeful statului român.
Iohannis a amintit că România este ţara aliată cu cea mai lungă graniţă cu Ucraina. ‘Înţelegem nevoia de a ne consolida apărarea naţională, pentru a întări postura NATO pe Flancul Estic într-o manieră unitară şi coerentă, credibilă şi robustă, inclusiv în regiunea Mării Negre. Acesta este un efort la scară transatlantică şi are aplicare la nivel transatlantic’, a mai spus şeful statului.
El a apreciat, în debutul reuniunii de la Bratislava, că ‘Formatul Bucureşti 9 îşi păstrează valoarea sa adăugată – solidaritatea, dialogul şi cooperarea sunt rădăcinile forţei noastre comune şi rezilienţei noastre’.
‘Viziunea noastră comună este esenţială pentru identificarea mijloacelor de a consolida descurajarea şi apărare pe Flancul Estic al NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică, pentru binele întregii securităţi transatlantice’, a spus Iohannis.
În acest sens, şeful statului a subliniat că statele reunite în acest format trebuie să se asigure că deciziile Summitului NATO de la Madrid de anul trecut vor fi ‘implementate pe deplin’, inclusiv cele care sunt legate de importanţa regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică.
‘Vom continua să susţinem Ucraina atât cât este nevoie. Victoria Ucrainei în acest război este scopul nostru principal. În acelaşi timp, susţinerea României pentru aderarea Ucrainei la Alianţă, aşa cum era prevăzut la Summitul NATO de la Bucureşti, din 2008, este de neclintit’, a arătat Klaus Iohannis.
El a pledat şi pentru consolidarea sprijinului ‘pentru partenerii vulnerabili ai NATO, mai ales pentru Republica Moldova, pentru consolidarea capabilităţilor sale de apărare şi rezilienţă’.