Ungaria susţine aderarea României la Zona Schengen, a declarat miercuri preşedinta Ungariei, Katalin Novak, aflată în vizită oficială la Bucureşti.
Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
‘Ungaria susţine aderarea la Zona Schengen a României şi România poate conta pe susţinerea Ungariei în acest sens’, a precizat Katalin Novak.
Totodată, ea a subliniat că este în interesul Ungariei şi al Poloniei să primească ‘fondurile europene cuvenite’, necesare pentru a creşte independenţa energetică.
‘Am vorbit, de asemenea, despre cele subliniate de domnul preşedinte, că este interesul nostru comun să obţinem un acord între Uniunea Europeană şi Ungaria referitor la resursele cuvenite Ungariei. Aş extinde asta şi pentru Polonia. Este şi interesul nostru ca şi Polonia să primească resursele, fondurile europene cuvenite, care sunt necesare pentru a ne creşte independenţa energetică, respectiv să trecem cât se poate mai bine această perioadă plină de provocări şi Europa să se întărească, să se consolideze în acest sens’, a menţionat Katalin Novak.
Preşedinta Ungariei a apreciat că Uniunea Europeană are la nivel global o influenţă redusă, comparativ cu rolul pe care ar trebui să îl joace. În acest sens, a pledat pentru o întărire a vocii Uniunii Europene şi o creştere a influenţei acesteia.
‘Trăim vremuri foarte dificile. Am vorbit şi despre acest lucru cu domnul preşedinte, că acum Uniunea Europeană stă în faţa unor provocări ca niciodată anterior. După o perioadă marcată de o pandemie COVID de doi ani, iată-ne în vecinătate cu războiul, care ne impune nişte sarcini cum nu s-au mai văzut anterior. Dacă ne uităm la nivel global care este vocea şi influenţa Uniunii Europene, din păcate am constatat că acestea sunt reduse faţă de ce rol ar putea sau ar trebui să aibă Uniunea Europeană când vine vorba de decizii globale. Deci, scopul şi sarcina noastră este să întărim vocea Uniunii Europene pentru a putea creşte influenţa UE, este interesul nostru comun pentru care suntem dispuşi şi vom avea abordări comune. Acum este nevoie de decizii comune, decizii comune bune, subliniind şi comun, şi bun’, a spus ea.
Katalin Novak a evidenţiat că Uniunea Europeană se confruntă cu o criză demografică şi a menţionat că în discuţiile cu preşedintele Iohannis a fost abordat şi subiectul susţinerii familiilor.
‘Există şi o criză demografică pe care o vedem în Europa. Deci, este o problema comună aspectul că populaţia Europei nu creşte în mod natural, ceea ce va duce la o continuă scădere a greutăţii Europei. Am discutat şi despre consolidarea familiei, despre susţinerea, sprijinul acordat familiilor şi întărirea acestui sprijin. Deci, ar fi bine ca şi demografic să putem supravieţui şi să întărim Europa. Deci, interesul comun ca ţări vecine membre – şi sperăm, vecine, şi în Spaţiul Schengen – să facem tot ce ţine de noi ca vocea Europei să fie mai puternică şi influenţa Europei să fie mai puternică în evenimentele globale’, a afirmat ea.