Edilul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, vineri, că Primăria poate mări subvenţia pe care o acordă în acest moment pentru termoficare.
Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Municipalităţii, edilul a arătat că PMB ar putea plăti 100-200 de milioane de lei în plus faţă de subvenţia anuală de 950 de milioane de lei. El a subliniat însă că decizia aparţine Consiliului General al Capitalei.
‘În continuare, PMB o să plătească o parte importantă a preţului. Acum raportul este de 2 la 1 şi probabil că raportul o să fie şi mai mare între preţul plătit de primărie şi preţul plătit de cetăţean. (…) În momentul acesta plătim 950 de milioane şi putem să plătim încă 100-200 de milioane de lei în plus. Putem, dar decizia – dacă plătim sau nu plătim şi cât plătim – o va lua CGMB’, a spus edilul general.
Primarul a oferit asigurări că în acest an Primăria Capitalei va achita integral subvenţia de 950 milioane lei, menţionând că în anii anteriori PMB plătea doar parţial această sumă şi că situaţia actuală a sistemului de termoficare a fost generată de acumularea acestor datorii.
‘În acest moment, subvenţia anuală pe care PMB o plăteşte este de 950 milioane de lei. Este primul an în care primăria chiar plăteşte subvenţia asta. O să vă trimit situaţia pe ultimii zece ani – au fost ani în care s-a plătit 500 de milioane, au fost ani în care s-au plătit 600 de milioane. Dacă vrem să găsim cauza la tot ce se întâmplă pe sistemul de termoficare, cauza este în acele sute de milioane lipsă care nu s-au plătit de către primărie, subvenţie, în anii trecuţi. Noi avem prevăzut în buget şi chiar vom plăti 950 de milioane de lei în cursul anului 2021. Este posibil să suplimentăm această sumă. Decizia o să o luăm după ce avem preţul final pentru producţie, transport şi distribuţie. Decizia o să luăm în funcţie de ce decid autorităţile naţionale în ce priveşte ajutorarea marilor oraşe’, a spus el.
Nicuşor Dan şi-a exprimat speranţa să existe susţinere şi de la bugetul naţional pentru consumatorii racordaţi la sistemele centralizate.
‘De la nivel naţional s-a aprobat subvenţionarea căldurii şi a energiei electrice pentru consumatori individuali. Nu există până la acest moment o subvenţionare din partea statului a consumatorilor care sunt racordaţi la sisteme centralizate, cum este cazul Bucureştiului, dar şi al marilor oraşe, în general. Această dezbatere există la nivelul Parlamentului şi eu sper că va exista în oricare din forme – fie o plafonare, fie un ajutor propriu zis – o sumă care să vină de la bugetul naţional către toţi consumatorii care sunt racordaţi la sistemele centralizate ale marilor oraşe’, a precizat Dan.
Edilul general a menţionat că până în acest moment preţul de producţie a gigacaloriei a fost de 206 lei, la care s-au adăugat 220 de lei pentru distribuţie şi transport, plus TVA de 19%, rezultând un preţ de 506 lei pentru gigacalorie. Din acest preţ de 506 lei, populaţia a plătit 164 de lei, restul de 340 de lei fiind suportat de PMB.
Pe de altă parte, potrivit deciziei ANRE, în acest moment preţul de producţie nu mai este 206 lei, ci 329 de lei plus TVA. Totodată, în aceste zile urmează să fie stabilit preţul de distribuţie şi transport al Termoenergetica.
Edilul general a atras atenţia asupra faptului că de la 1 ianuarie TVA pentru anumite activităţi ar urma să fie diminuat la 5%.
‘TVA în acest moment este 19% – general, pentru toate activităţile – şi 5% pentru anumite activităţi. Conform unei legi din această vară, începând cu luna ianuarie TVA va fi de 5% pentru producţia şi pentru transportul de energie termică. Deci o să avem o diminuare din punctul de vedere al TVA. Adică, începând cu 1 noiembrie va fi 329 de lei + 19%, iar din ianuarie o să fie 329 plus 5%’, a spus el.