România şi Germania au multe puncte în comun în ceea ce priveşte temele de politică externă, iar Ucraina va fi sprijinită militar atât timp cât va fi nevoie, a declarat, luni, la Palatul Cotroceni, cancelarul Olaf Scholz, aflat în vizită la Bucureşti.
‘Avem multe puncte în comun în ceea ce priveşte temele cheie de politică europeană, externă şi de securitate. Acest lucru este valabil şi cu precădere în ceea ce priveşte atitudinea noastră faţă de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, contrară dreptului internaţional. Am arătat acest lucru în mod ferm atunci când am vizitat amândoi Kievul, alături de Emmanuel Macron şi Mario Draghi, întâlnindu-l pe preşedintele Zelenski. Acest simbol puternic european a fost important. La fel de important este şi faptul că vom sprijini militar Ucraina atât cât va fi nevoie. Lucrăm împreună la acest lucru’, a arătat oficialul german, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis.
În ce priveşte posibilitatea ca producătorul german de armament Rheinmetall să construiască un centru de întreţinere a echipamentelor militare în România, Olaf Scholz a declarat că aparatele folosite în Ucraina necesită reparaţii sau mentenanţă şi că este important ca aceste lucruri să se realizeze în apropierea graniţei.
‘Colaborarea noastră pentru sprijinirea Ucrainei este foarte intensivă. Şi desigur că acoperă şi întrebările puse de dumneavoastră. Şi este clar că trebuie să asigurăm ca aceste utilaje să fie şi supuse unei mentenanţe şi vom urmări acest aspect împreună şi ca europeni, şi ca alianţă NATO. Puteţi fi siguri că vom face acest lucru cu mulţi, mulţi paşi şi în viitor. (…) Trebuie să existe posibilităţi de reparare a acestor aparate. Este important ca aceste reparaţii să se facă în afara Ucrainei, dar şi aproape de graniţă şi este bine că multe state europene sunt dispuse să participe alături de noi la acest lucru’, a mai declarat cancelarul german.
El a evidenţiat rolul României în preluarea a numeroşi refugiaţi din Ucraina şi în sprijinirea transporturilor internaţionale umanitare.
‘Datorită României, ‘Solidarity Lanes’ ale Uniunii Europene au contribuit în mod esenţial la transporturile de cereale. Este bine să avem un partener de partea Germaniei pe care ne putem baza. Unitatea în cadrul Uniunii Europene şi ca partener transatlantic este şi rămâne decisivă în această situaţie’, a spus el.
Olaf Scholz s-a declarat impresionat de solidaritatea României cu Republica Moldova, menţionând că acesta este ‘un exemplu de reală vecinătate europeană’. A subliniat importanţa susţinerii Republicii Moldova, astfel încât să nu depindă de gaze şi energie din altă parte.
‘Împreună ne simţim obligaţi să ajutăm Republica Moldova la dezvoltarea proprie a ţării. Este un semn al atitudinii comune pe care nu o avem doar noi, ci care este şi la nivelul întregii Uniuni Europene. Cred că este mult mai mult decât un simbol. Cred că este şi o expresie a unui parteneriat deja existent în realitate şi e clar că vom continua ca parteneri’, a mai spus el.