Proiectul de buget al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2024 a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament, cu 23 de voturi ‘pentru’ şi 8 ‘împotrivă’, fiind acceptat un amendament depus de ministrul Agriculturii, ca deputat PSD, aprobat anterior şi în comisiile de specialitate ale Parlamentului.
MADR are prevăzute pentru 2024 credite de angajament în sumă totală de 34,4 miliarde lei şi credite bugetare de 26,19 miliarde lei.
Potrivit ministrului Agriculturii, Florin Barbu, la nivel de credite de angajament bugetul MADR pentru anul viitor înregistrează o creştere de 25%, iar pentru creditele bugetare un plus de 12%, ceea ce reprezintă aproape 2% din PIB-ul estimat al anului 2024 prin strategia fiscal-bugetară a Romaniei.
‘Este un buget echilibrat, care asigură finanţarea dezvoltării rurale, atât prin Programul Strategic pentru fonduri europene, cât şi pentru schemele de ajutor de stat pe care noi le avem în buget. Proiectul de buget al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2024 prevede o sumă totală a creditelor de angajament de 34,4 miliarde şi a creditelor bugetare de 26,19 miliarde lei. Asta înseamnă la creditele de angajament o creştere de 25%, iar la creditele bugetare de 12%, ceea ce reprezintă aproape 2% din PIB-ul estimat al anului 2024 prin strategia fiscal-bugetară a României. În program sunt cuprinşi foarte mulţi bani privind scheme de ajutor de stat. Este pentru prima oară pe Cadrul Ucraina când vom da o sumă de 100 euro pe hectar pentru culturile din toamna anului 2022. Asta înseamnă că pentru 3 milioane de hectare vom da un grant direct către fermierii români’, a precizat Barbu, în comisiile reunite pentru buget-finanţe din Parlament.
El a subliniat că tot pe Cadrul temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei va fi acordat un sprijin pentru porc şi pasăre, iar toate programele prin schemele de ajutor de minimis vor fi continuate în 2024, ‘fie că vorbim de usturoi, fie că vorbim de Programul Tomata, inclusiv pentru sistemul de irigaţii’.
‘Pentru sistemul irigaţii avem credite de angajament de 2,6 miliarde de euro şi 700 de milioane de lei investiţii din credite bugetare în continuarea reabilitării infrastructurii principale de irigaţii’, a adăugat ministrul Agriculturii.
Întrebat dacă a prevăzut bani în buget pentru dezvoltarea Camerei de Comerţ Unirea în vederea sprijinirii producătorilor români pentru a-şi comercializa produsele, Barbu a răspuns: ‘Casa Unirea are în conturi în momentul de faţă o sumă de 11 milioane de euro, iar banii sunt puşi în depozite. Mai mult de atât, avem un rulaj de aproape 50 de milioane de lei prin integrarea fermierilor, prin vânzarea produselor de către Casa Unirea în magazinele de retail’.
Barbu a susţinut că s-a discutat cu foarte multe unităţi administrativ-teritoriale pentru susţinerea producătorilor români în vederea comercializării produselor agricole.
‘Ministerul Agriculturii a deschis lunar curtea ministerului, inclusiv pieţe deschise în Sectorul 4 şi Sectorul 3, urmând ca unităţile administrativ-teritoriale, şi vă dau un exemplu în judeţul Olt: parcarea Consiliului Judeţean este deschisă de aproape doi ani pentru valorificarea de produse agroalimentare româneşti’, a mai spus el.
În ceea ce priveşte programele pentru care au fost alocate peste 3 miliarde de lei în bugetul MADR pe 2024, la capitolul subvenţii, ministrul a subliniat că o parte din bani va merge pentru acordarea acelei prime de 100 de euro pentru fermierii români pentru o suprafaţă de 3 milioane de hectare, iar o alta pentru creditul fermierilor în cadrul căruia ROBOR va fi suportat de Ministerul Agriculturii.
‘Vom sprijini în continuare sectorul avicol care a ajuns la un grad de autosuficienţă de 140% în România, chiar exportăm 40% din producţie. Bineînţeles că avem nevoie şi de carne de porc şi finanţăm fermele de reproducţie, pentru că ne dorim ca în perioada următoare să finanţăm încă 100.000 de locuri de cazare pentru a asigura nivelul de purcei de care are România nevoie’, a subliniat şeful MADR.
În privinţa amendamentului depus chiar de el, respectiv o suplimentare de 268 de milioane de lei, Barbu a afirmat că nu are impact asupra bugetului de stat.
‘Sursa finanţării reprezintă 3% din FEGA, din plăţile directe, şi din Programul Strategic – FEADR, 60 de milioane de euro, pentru Fondul de Garantare de Risc, care este pentru prima oară în România şi din care practic plătim fermierilor despăgubirile atunci când sunt calamităţi de secetă sau inundaţii. Totul din fonduri europene’, a explicat ministrul.
Comisiile parlamentare pentru buget-finanţe au început luni după-amiaza avizarea proiectelor de bugete ale ordonatorilor principali de credite, în prima parte a zilei acestea fiind avizate în comisiile de specialitate.
Guvernul a aprobat, pe 15 decembrie, proiectele de lege privind bugetul pentru 2024. Anul viitor, bugetul României va fi axat pe investiţii în valoare de circa 7% din PIB, precum şi pe o creştere economică de 3,4%. Deficitul bugetar este estimat la 5% din PIB.