PNL Bucureşti a definit trei opţiuni pentru bugetul Municipalităţii pe anul acesta: una maximală, alta realistă, iar cea de-a treia – una radicală, a declarat preşedintele PNL Bucureşti, Ciprian Ciucu.
El a menţionat, joi, într-o conferinţă de presă, că opţiunea maximală presupune funcţionarea ca până în prezent a Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), dar în condiţii suboptime, fără eficientizarea cheltuielilor instituţiei.
Ciprian Ciucu a spus că a doua o opţiune este realistă doar din punct de vedere politic. El a explicat că formaţiunea pe care o reprezintă a asumat-o politic, deoarece ar putea fi votată de forţele din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).
Ciprian Ciucu a precizat că opţiunea radicală presupune ‘tăieri drastice de cheltuieli’, renunţarea la anumite instituţii ale Municipalităţii şi servicii non-esenţiale, la care se adaugă reducerea subvenţiei pe termie din partea Primăriei Capitalei. Ciprian Ciucu a spus că aceasta reprezintă opţiunea cu costuri politice ‘uriaşe’, una ‘cu adevărat reformistă’, egală cu o ‘sinucidere politică’.
Potrivit preşedintelui PNL Bucureşti, cei mai mulţi bani se duc pe subvenţia la termie, pe cea la transport, pe executări silite – aproximativ 750 de milioane de lei.
‘Noi nu ne propunem să luăm nimic din investiţii, ci doar din cheltuieli, pe care le-am putea tăia şi mă refer la servicii care nu sunt esenţiale’, a spus Ciprian Ciucu.
El a declarat că opţiunea maximală a bugetului s-ar ridica la circa 8 miliarde de lei, cea realistă – la 7 miliarde de lei, iar cea radicală – la aproximativ 5,9 miliarde de lei.
Ciprian Ciucu a menţionat că în cazul opţiunii maximale nu se schimbă nimic referitor la subvenţia la termie, preţul gigacaloriei fiind de 137 de lei. El a afirmat că opţiunea realistă ar însemna o creştere a preţului gigacaloriei la 280 de lei, iar cea radicală ar presupune ca subvenţia la termie să fie la nivelul celorlalte municipalităţi din ţară.
Ciprian Ciucu a declarat că subvenţia la termie ar scădea de la aproximativ 2,3 miliarde de lei, cât este în prezent, la circa 1,1 miliarde de lei, în cazul opţiunii radicale.
În ceea ce priveşte subvenţia la transport, el a precizat că aceasta ar ajunge, în cazul opţiunii radicale, la 800 de milioane de lei, de la 1,2 miliarde de lei.
Ciprian Ciucu a menţionat că sunt domenii unde PNL Bucureşti nu propune niciun fel de modificare, cum ar fi executările silite şi investiţiile. El a declarat că, pentru a investi în flotă, Direcţia Transporturi propune circa 476 de milioane de lei, iar Direcţia Investiţii – 249 de milioane de lei.
‘Primarul general ne-a informat că a cerut propuneri din partea tuturor instituţiilor din subordine şi a direcţiilor din cadrul primăriei şi pe situaţia pe care ne-a prezentat-o (…) bugetul cerut era undeva la 10 miliarde de lei, deci absolut nerealist, dat fiind că veniturile Primăriei Municipiului Bucureşti pot să fie undeva până în 5 miliarde de lei, deci, instituţiile au cerut dublu, acela a fost momentul în care am zis să venim cu o proprie variantă sau să explicăm care sunt opţiunile’, a declarat Ciprian Ciucu.
El a punctat că, dacă s-ar merge pe opţiunea radicală, care are nevoie de foarte multă voinţă politică din partea primarului general şi a celor care îl susţin, întrucât presupune reforme nepopulare, s-ar eficientiza cheltuielile din Municipalitate.
‘Pe fiecare dintre opţiuni cheltuielile de investiţii rămân acolo la acelaşi plafon. Dacă am merge pe opţiunea maximală, ele ar reprezenta anul acesta doar 8% din buget, dacă am merge pe cea realistă – 9,1% din buget, iar dacă am merge pe opţiunea radicală, acestea s-ar ridica ca procent la 11,2%’, a declarat Ciprian Ciucu.
El a invitat partidele din CGMB la dialog cu privire la ce se poate face anul acesta pentru a veni cu proiecte în vederea generării de venituri suplimentare la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti.
Ciprian Ciucu a punctat că a identificat câteva instituţii care ar putea fi desfiinţate ‘fără să simtă cineva lipsa lor’, printre care Centrul de Protecţie a Plantelor.