AcasăStiri generaleUPDATE/Prefectul, despre cererea de declarare a stării de alertă în Sectorul 1:...

UPDATE/Prefectul, despre cererea de declarare a stării de alertă în Sectorul 1: Am cerut DSP, DSVSA şi Gărzii de Mediu o analiză

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat vineri că a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi Gărzii de Mediu să facă o analiză şi că, în funcţie de constatările lor, va decide dacă va da curs cererii privind declararea stării de alertă în Sectorul 1, în contextul în care operatorul de salubritate nu ridică gunoiul.

‘Eu sper că în următoarele zile – o zi, două, cel mai târziu luni – să am un răspuns din partea tuturor instituţiilor’, a menţionat Alin Stoica într-o declaraţie de presă.

El a precizat că o decizie finală de instituire a stării de alertă se ia în Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, însă pentru aceasta trebuie să existe acordul Instituţiei Prefectului.

‘În acest moment am luat legătura cu factorii de decizie pe parte sanitară şi de mediu, am solicitat şi DSP şi DSVSA şi Gărzii de Mediu să facă o analiză, să ne prezinte analiza respectivă şi în funcţie de constatările dumnealor, putem să răspundem Sectorului 1 dacă e cazul sau nu să dăm curs unei astfel de solicitări’, a spus Alin Stoica despre cererea Primăriei Sectorului 1 de a analiza posibilitatea declanşării unei stări de alertă la nivel local.

Potrivit acestuia, pentru a fi declarată starea de alertă, trebuie să se identifice un risc real la adresa sănătăţii populaţiei sau la funcţionarea unei instituţii.

De aceea m-am şi adresat autorităţilor respective sanitare şi de mediu. Dacă dumnealor vor face analiza şi vor constata că există un pericol real, atunci se întrunesc condiţiile pe baza analizei făcute, adică actualitate, dacă este acută problema, dacă afectează majoritatea populaţiei care este infrastructura şi aşa mai departe (…), decizia finală se ia în Comitetul Local, cu acordul Instituţiei Prefectului’, a menţionat Alin Stoica.

Starea de alertă nu permite rezilierea de contracte comerciale, ci înlăturarea pericolului la adresa sănătăţii populaţiei.

‘Dacă pericolul este gunoiul acela care este pe stradă, sigur că va fi luată o măsură – nu pot spune care acum – de îndepărtare a acelui gunoi într-o formă sau alta, să spunem un alt prestator care să vină să ridice punctual, dar nu are legătură cu contractul’, a declarat Alin Stoica.

El a precizat că măsurile privind un alt prestator pot fi luate doar pe durata stării de alertă. Potrivit acestuia, starea de alertă poate fi dispusă pe maxim 30 de zile.

‘Pe noi ne interesează situaţia de fapt şi dacă se confirmă sau nu că există o ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei. (…) nu putem să intervenim în relaţia dintre administraţia locală şi prestator. Asta trebuie rezolvată în instanţă. Nici măsurile care pot fi luate nu pot fi de natură a interveni în această relaţie comercială’, a declarat Alin Stoica.

În opinia sa, cea mai rapidă soluţie este ca prestatorul să-şi îndeplinească obligaţiile pentru că aceste servicii publice trebuie asigurate continuu. El a subliniat că legea prevede obligaţia administraţiei locale şi a prestatorului să asigure continuitatea serviciilor publice.

Întrebat pe cine pot da în judecată cetăţenii, el a răspuns că aceştia se pot îndrepta împotriva administraţiei publice şi prestatorului serviciului de salubritate.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks