Accesul la servicii medicale de psihiatrie pediatrică este limitat, având în vedere că numărul medicilor cu această specialitate, care lucrează în cadrul structurilor publice din România, nu depăşeşte 260, potrivit unui raport special lansat joi de Avocatul Poporului privind impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătăţii mintale a copiilor.
‘Accesul la servicii medicale de psihiatrie pediatrică este limitat, numărul de medici de specialitate psihiatrie pediatrică în România este unul redus. Ministerul Sănătăţii ne-a comunicat că, în prezent, în România activează în cadrul structurilor publice 260 de medici de specialitate psihiatrie pediatrică. Avem judeţe în care nu există nici măcar un medic de această specializare (Giurgiu şi Ialomiţa). Avem judeţe în care nu există nici măcar secţie, compartiment, centru de sănătate mintală pentru copii (Călăraşi, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Vrancea, Sălaj)’, a declarat Cornelia Cor, consilier la Biroul Teritorial Braşov al Avocatului Poporului, în conferinţa de presă în care a fost lansat raportul.
Ea a precizat că există în prezent 22 de centre de sănătate mintală pentru copii, care sunt subdezvoltate în raport cu nevoile comunităţii.
‘Numărul pacienţilor care s-au internat în unităţi sanitare efectiv s-a prăbuşit în anul 2020. Numărul de internări a scăzut foarte mult, scăderea fiind una semnificativă. În trimestrul II al anului 2020 scăderea a fost de 76,36%. E perioada ce coincide cu institutirea stării de urgenţă. Rata de internare pe tulburări de sănătate mintală a urmat acelaşi trend, fiind o scădere înregistrată de 45,22%. Din informaţiile noastre, primite de la medicii de specialitate, au fost internate doar cazurile care au reprezentat urgenţe psihiatrice acute sau decompensări severe ale unor patologii cronice şi care nu puteau fi manageriate în sistem ambulator’, a declarat Cornelia Cor.
Potrivit acesteia, accesul la servicii de sănătate conexe actului medical este unul greoi.
‘Psihologii nu au un contract direct cu CNAS încheiat, astfel ei sunt furnizori de servicii conexe actului medical’, a explicat Cornelia Cor.
Ea a menţionat că o altă problemă este reprezentată de numărul mic de consilieri şcolari. Cornelia Cor a precizat că un consilier şcolar ajunge să gestioneze cel puţin 1.000 de copii.
Agotha Kelemen, expert la Biroul Teritorial Braşov al Avocatului Poporului, a precizat că în raport sunt formulate mai multe propuneri, printre care: reducerea graduală a numărului de elevi desemnaţi unui consilier şcolar astfel încât în fiecare şcoală să existe cel puţin un consilier şcolar; asigurarea de către Ministerul Educaţiei a unor programe educaţionale preventive, care să crească adaptarea emoţională la neprevăzut, să ofere elevului pregătirea necesară pentru a face faţă schimbărilor, situaţiilor neprevăzute, precum şi unor situaţii de criză; extinderea reţelei de servicii de sănătate mintală pentru copii şi adolescenţi la nivel naţional, prin înfiinţarea de centre de sănătate mintală (pentru copii sau mixte); dezvoltarea centrelor de sănătate mintală existente. Alte propuneri se referă la reînfiinţarea cursurilor de nursing psihiatric ca o extindere a competenţei asistentului medical generalist; înfiinţarea de centre specializate, destinate categoriei pacienţilor cu tulburări de spectru autist; crearea Registrului Naţional de Boli Psihice.