Acasă55UPDATE/Senat: A fost adoptat proiectul de lege pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea...

UPDATE/Senat: A fost adoptat proiectul de lege pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie

Senatul a adoptat luni, în plen, în calitate de for decizional, proiectul de lege al Guvernului privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

Au fost înregistrate 86 de voturi ‘pentru’, 37 ‘împotrivă’ şi o abţinere.

Proiectul de act normativ, iniţiat de Ministerul Justiţiei şi adoptat, pe 21 februarie, de Camera Deputaţilor, prevede că SIIJ se desfiinţează, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi.

‘Cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul acestei secţii se vor transmite pe cale administrativă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetelor competente, care vor continua soluţionarea acestora, urmând ca cele soluţionate, aflate în arhiva secţiei, să se transmită în termen de 180 de zile lucrătoare de la data de intrare în vigoare a legii’, prevede proiectul.

Proiectul de lege menţionează că posturile aflate în schema de funcţii şi de personal a Secţiei speciale la data intrării în vigoare a legii rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi vor fi preluate de Secţia de urmărire penală şi criminalistică.

Conform actului normativ, urmărirea penală se efectuează de procurori anume desemnaţi de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la propunerea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o perioadă de patru ani, potrivit procedurii prevăzute, denumiţi ‘procurori anume desemnaţi’.

Plenul şi-a însuşit modificarea adoptată de Comisia juridică a Senatului, la propunerea membrilor PNL, PSD şi UDMR din comisie, şi amendamentul adoptat de Camera Deputaţilor, astfel că magistraţii asistenţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Curţii Constituţionale vor fi eliminaţi din cuprinsul articolului care stabileşte că infracţiunile anumitor judecători şi procurori intră în competenţa Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Amendamentul adoptat de Senat prevede: ‘De la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt de competenţa Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi infracţiunile săvârşite de judecătorii şi procurorii, membri ai CSM, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de judecătorii de la Curţile de Apel şi Curtea Militară de Apel şi de procurorii de la Parchetele de pe lângă aceste instanţe, precum şi de judecătorii Curţii Constituţionale’.

Amendamentele senatorilor USR şi AUR au fost respinse.

Vicepreşedintele Senatului, senatorul PSD Robert Cazanciuc, consideră că actualul proiect de desfiinţare a SIIJ reprezintă o dovadă că actuala Coaliţie ‘a învăţat din lecţiile trecutului şi nu a rămas încremenită în trecut’.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Iuliana Scântei (PNL), a subliniat că actualul proiect de desfiinţare al SSIJ este al cincilea cu acest obiect de reglementare, dar primul care este compatibil cu recomandările din rapoartele MCV, este susţinut de CSM şi întruneşte o majoritate parlamentară de susţinere.

‘Proiectul de lege este rezultatul dialogului dintre actorii instituţionali naţionali şi europeni cu atribuţii în domeniu.(…) Să sperăm ca această desfiinţare să fie definitivă şi ireversibilă. (…) Vă solicit să votaţi desfiinţarea SIIJ şi să arătaţi că vă pasă de Româna şi că nu doriţi doar o temă politică care să genereze eventual o procedură de infringement cu consecinţa blocării fondurilor europene’, a spus Scântei.

Senatorul USR Simona Spătaru s-a opus actualului proiect al desfiinţării SIIJ, pentru că ‘îi apără pe cei cărora le este frică de DNA’, ‘DNA şi DIICOT vor fi slăbite’ şi a pledat pentru proiectul elaborat de Ministerul Justiţiei, sub conducerea ministrului Stelian Ion, act normativ care ar ‘lăsa magistraţii liberi’. Proiectul susţinut de USR a fost respins, luni, în plenul Senatului.

Senatorul Csaszar Károly Zsolt a exprimat susţinerea grupului senatorilor UDMR pentru actualul proiect al Guvernului întrucât corespunde ‘din toate punctele de vedere exigenţelor funcţionării eficiente a sistemului judiciar’.

Senatorul AUR Mircea Dăneasa a susţinut că ‘pentru rezolvarea problemelor din Justiţie nu este soluţie nici SIIJ, nici DNA’.

Senatorul independent Diana Iovanovici-Şoşoacă consideră că ‘dreptatea nu se face prin desfiinţarea SIIJ, ci prin îmbunătăţirea acestei instituţii, indiferent ce ni se comandă din afară’.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks