AcasăStiri generaleUPDATE Simion: Legea offshore nu trebuie adoptată pe repede înainte, fără consens...

UPDATE Simion: Legea offshore nu trebuie adoptată pe repede înainte, fără consens politic şi minim de transparenţă

Deputaţii AUR vor vota împotriva împotriva legii offshore, dacă nu vor reuşi să treacă în plen amendamentele care le-au fost respinse în Comisiile de buget şi industrie, a declarat, miercuri, preşedintele partidului, George Simion, care a acuzat că ministrul Energiei, Virgil Popescu, vrea ca acest act normativ să fie adoptat ‘pe repede înainte’, fără să existe consens politic şi fără un ‘minim’ de transparenţă.

‘Suntem total de acord că exploatarea gazelor trebuia începută de ieri, dacă era posibil. Îl tragem la răspundere pe Virgil Popescu pentru că nu a demarat procedurile mai devreme, dar asta nu înseamnă că trebuie să adoptăm o lege pe repede înainte, fără a exista un consens politic şi fără un minim de transparenţă. Asta acuzăm şi, de aceea, dacă nu reuşim să trecem din amendamentele respinse în Comisiile de buget şi industrie, AUR va vota împotrivă’, a precizat Simion, la Palatul Parlamentului.

El a criticat faptul că actul normativ nu prevede sancţiuni pentru cei care exploatează în Marea Neagră, adăugând că AUR a depus un amendament ca acestea să meargă până la 30% din cifra de afaceri dacă nu se respectă legea.

‘Nu există sancţiuni pentru cei care exploatează în Marea Neagră. Dacă exploata Romgazul şi doar Romgazul nu aveam nimic împotrivă, fiind o companie a statului român. Au fost scoase sancţiunile pe traseul legislativ la Senat şi ni s-a spus că pot fi sancţionaţi pe altă lege. Nu considerăm normal ca în actuala lege să existe doar drepturi pentru cei care exploatează zăcămintele şi nu şi obligaţii şi nu şi modalităţi de penalizare. În acest sens, am depus un amendament pentru adăugarea de sancţiuni cu până la 30% din cifra de afaceri. Cred că, dacă era doar Romgazul, nu aveam nicio problemă, dar, conform unui acord privind zăcămintele din Marea Neagră, cel care administrează zăcămintele şi ia deciziile este compania austriacă OMV Petrom. Asta nu e prevăzut în lege, dar acordul există. Din păcate, nu este public’, a susţinut deputatul AUR.

George Simion a amintit privatizările ‘în mare parte păguboase’ făcute în România.

‘La fel cum avem dosarele marilor privatizări, privatizări în mare parte păguboase pentru contribuabilul român, pentru statul român, credem că avem şi cazul gazelor din Marea Neagră. Aş compara magnitudinea acestei legi ca şi Legea Petrom. Nici acum nu cunoaştem toate detaliile din contractul de vânzare a Petrom, e vorba de miliarde de euro şi o exploatare care se întinde pe 20, 30 de ani. Nivelul redevenţei, conform actualei legi, se fixează la redevenţa de pe 1 ianuarie 2023. Nu ştie nimeni ce se va întâmpla pe viitor şi reclamăm acest articol din lege şi vom încerca să-l schimbăm în plenul Camerei Deputaţilor’, a susţinut el.

La rândul său, senatorul AUR Claudiu Târziu a afirmat că actuala formă a legii offshore ‘aduce un mare prejudiciu românilor’.

‘Noi considerăm că legea, în această formă, aduce un mare prejudiciu românilor şi ne pune la îndemâna străinilor cu totul, din punct de vedere al independenţei energetice. Având în vedere faptul că există o opoziţie masivă la dezvoltarea de noi capacităţi de producţie în energie, având în vedere faptul că s-a liberalizat fără cap piaţa de energie, ceea ce a dus la toate scumpirile în lanţ, la această criză economică pe care începem să o traversăm exploatarea gazelor în acest fel nu este decât ultima lovitură dată României, pentru a o îngenunchia definitiv. De aceea noi ne vom opune, în condiţiile în care nu ne sunt acceptate câteva amendamente de bun simţ’, a precizat Târziu.

Deputatul AUR Dan Tanasă a susţinut că OMV nu deţine în acest moment tehnologia necesară pentru a exploata gazele din Marea Neagră, motiv pentru care va trebui să apeleze la alţi contractori.

‘Solicităm în mod public Guvernului României, îi solicităm public domnului prim-ministru Ciucă să explice cum a ajuns România să plătească un miliard de dolari pe o chestiune pe care a concesionat-o gratis, cum a ajuns România să concesioneze gratis exploatarea gazelor din Marea Neagră, pentru ca acum să plătească nu mai puţin de un miliard de dolari pentru a răscumpăra o afacere despre care nu ştim mare lucru. (…) De ce a fost nevoie să implice Compania Exxon, dacă Romgaz şi OMV aveau tehnologia necesară pentru a exploata aceste gaze’, a afirmat Tanasă.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks