Uniunea Salvaţi România cere demisia ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru proiectul de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), susţinând că opinia Comisiei de la Veneţia confirmă faptul că ‘SIIJ nu a fost desfiinţată, ci doar reorganizată’.
‘Comisia de la Veneţia confirmă în avizul publicat astăzi ceea ce a susţinut USR în cadrul dezbaterilor din Parlament: SIIJ nu a fost desfiinţată, ci doar reorganizată, în timp ce au fost puternic ştirbite competenţele DNA şi DIICOT. Pentru toate aceste motive, dar şi pentru că a refuzat să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia, ministrul Cătălin Predoiu trebuie să-şi prezinte demisia de urgenţă, iar dacă nu o face, se impune demiterea lui. La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis, cel care a girat guvernul PSD-PNL, dar şi lovitura dată luptei anticorupţie şi Justiţiei din România, trebuie să explice românilor de ce calcă pe urmele lui Liviu Dragnea’, se arată într-un comunicat transmis de USR.
La rândul său, deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei, apreciază că avizul Comisiei de la Veneţia ‘scoate la iveală minciunile sfruntate ale ministrului’ Predoiu şi ‘toxicitatea proiectului care amputează’ competenţa DNA şi DIICOT.
‘Ministrul Predoiu şi preşedintele Iohannis au găsit de cuviinţă că acum este momentul să dea o lovitură sub centură luptei împotriva corupţiei, când toată lumea este îngrijorată de războiul din Ucraina şi de efectele acestuia şi nu mai este atentă la jocurile murdare ale coaliţiei PSD-PNL-UDMR. Deşi aveau informaţii clare că proiectul este împotriva normelor europene şi că avizul Comisiei de la Veneţia va sancţiona noile prevederi, Predoiu şi Iohannis au insistat să fie adoptat şi promulgat, intrând rapid în vigoare înainte de adoptarea avizului Comisiei de la Veneţia’, a precizat aceasta.
USR anunţă de asemenea că va propune o modificare legislativă pentru ‘a repara stricăciunile’ făcute prin proiectul ministrului Cătălin Predoiu.
Uniunea Salvaţi România reaminteşte că în luna ianuarie Comisia de la Veneţia a fost sesizată în privinţa proiectului SIIJ făcut de Cătălin Predoiu, printr-o solicitare depusă de deputatul Iulian Bulai în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
Potrivit aceleiaşi surse, Comisia de la Veneţia îşi exprimă în aviz regretul faţă de ‘graba’ cu care legea privind dezmembrarea SIIJ a trecut prin Parlament şi a fost promulgată.
Totodată, Comisia de la Veneţia recomandă restabilirea competenţelor parchetelor specializate DNA şi DIICOT pentru a investiga şi a urmări şi infracţiunile din competenţa lor săvârşite de judecători şi procurori.
‘Desfiinţarea SIIJ nu ar trebui să fie un scop în sine. Obiectivul desfiinţării SIIJ ar trebui să fie acela de a asigura o mai mare eficacitate în investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor – cel mai important corupţie – comise de judecători şi procurori. Este improbabil ca o structură de procurori nespecializaţi la nivelul parchetelor de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a celor de pe lângă curţile de apel să fie mai bine poziţionată pentru a desfăşura cercetări asupra acuzaţiilor de corupţie ale judecătorilor şi procurorilor decât structura specializată existentă DNA’, se arată în avizul citat de USR.