test
Acasă55USR cere DNA să ancheteze numirea lui Alexandru Stănescu la şefia ADR...

USR cere DNA să ancheteze numirea lui Alexandru Stănescu la şefia ADR Sud-Vest

USR solicită DNA să se autosesizeze şi să ancheteze numirea lui Alexandru Stănescu, fratele secretarului general al PSD, Paul Stănescu, în funcţia de director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia (ADR SVO).

O solicitare în scris a fost trimisă vineri DNA, anunţă USR, prin intermediul unui comunicat. Uniunea Salvaţi România susţine că ar fi vorba despre o ‘numire frauduloasă a unei persoane fără nici cea mai mică experienţă’ în gestionarea fondurilor europene. În acest fel, este pus în pericol Programul Operaţional Regional, pentru care sunt alocate fonduri de 1,2 miliarde de euro şi se ratează şansa de a reduce decalajele de dezvoltare între regiuni, menţionează sursa citată.

‘Pe scurt, ‘concursul’ a fost iniţiat din dispoziţia celor 5 preşedinţi de consilii judeţene din Sud-Vest Oltenia, tot ei fiind cei care au stabilit şi aprobat componenţa Comisiei de Concurs, care a trucat întregul concurs, astfel încât să fie eliminat orice risc ca un alt potenţial participant în afara lui Stănescu-fratele să poată fi numit în funcţia de director general al ADR SVO. Aceasta rezultă atât din încălcarea prevederilor legale referitoare la organizarea unui concurs, cât şi din desfăşurarea ulterioară a evenimentelor’, susţine USR.

Uniunea Salvaţi România cere DNA să înceapă urmărirea penală împotriva preşedinţilor celor cinci consilii judeţene, a membrilor comisiei de concurs şi a lui Alexandru Stănescu. Cei cinci preşedinţi de consilii judeţene care compun Consiliul de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia sunt: Cosmin-Dorin Vasile (Dolj), Cosmin Popescu (Gorj), Aladin Georgescu (Mehedinţi), Marius Oprescu (Olt) şi Constantin Rădulescu (Vâlcea). USR invocă în cererea sa informaţii apărute în spaţiul public, dar şi date publicate pe site-ul ADR SVO. Totodată, solicită DNA să înceapă urmărirea penală, în temeiul art. 292 Cod de Procedură Penală (articol privind sesizarea din oficiu) pentru abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu, instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

În sesizarea trimisă DNA, Uniunea Salvaţi România atrage atenţia asupra faptului că în cadrul concursului ‘nu a fost stabilită şi o probă scrisă şi/sau practică’ astfel că nu a existat vreo bibliografie anexată. Totodată, termenul de organizare a concursului a fost ‘scurtat semnificativ’ faţă de cele 30 de zile lucrătoare de la publicarea anunţului şi până la proba scrisă, ‘pentru a reduce riscul’ mai multor candidaturi.

‘Condiţiile de participare au fost făcute astfel încât să corespundă întocmai CV-ului numitului Stănescu Alexandru (în plus, fără vreo experienţă în gestionarea fondurilor europene, fără obligaţia de a cunoaşte legislaţie specifică sau vreo limbă străină, prin comparaţie cu cerinţele minime obligatorii pentru oricare alt post scos la concurs). Anunţul de participare a fost scos de pe site-ul ADR, deşi era obligatorie menţinerea acestuia până la finalizarea concursului. Inclusiv durata contractului a fost stabilită astfel încât să corespundă cu vârsta numitului (61 de ani) şi a perspectivelor acestuia de pensionare (vârsta standard de pensionare la bărbaţi este de 65 de ani cu posibilitatea prelungirii până la 68 de ani) pe o perioadă determinată de 4 ani’, menţionează sursa citată.

USR mai apreciază că rezultatul interviului este ‘neverosimil prin prisma punctajelor’ obţinute de către cei doi candidaţi, având în vedere că Alexandru Stănescu a obţinut peste 90 de puncte, iar contracandidatul, ‘o persoană cu experienţă şi vechime chiar în ADR SVO, nu a fost punctat nici măcar cu minimul’ de 70 de puncte.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks