Uniunea Salvaţi România i-a răspuns vineri preşedintelui Klaus Iohannis, susţinând că ‘crizatorii’ despre care vorbeşte sunt Florin Cîţu, echipa câştigătoare şi şeful statului.
‘Ca să o spunem foarte franc: ‘crizatorii’ sunt Florin Cîţu, echipa câştigătoare şi preşedintele Klaus Iohannis. Au dat afară din guvern miniştrii USR, au blocat reformele din Justiţie, au lăsat sănătatea fără bani atunci când trebuia să pregătim valul 4, au băgat 50 de miliarde de lei în buzunarele baronilor locali, refuză să susţină o majoritate politică de dreapta’, a scris USR pe pagina de Facebook a partidului.
Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, consideră că preşedintele Iohannis ‘i-a păcălit’ pe românii cărora le-a cerut votul ca să ‘îi scape de PSD’.
‘Să spui că USR a blocat reformele în justiţie, în administraţie şi în domeniul pensiilor este o ticăloşie politică. Să spui că astăzi te apuci de treabă cu PSD, ‘cei care vor să fie alături de noi’, înseamnă că trădezi votul a milioane de români. USR a fost în stradă împotriva ticăloşiilor PSD-ului condus de Liviu Dragnea. Ne-am luptat pentru o justiţie curată şi pentru o Românie europeană. Când am intrat la guvernare i-am avertizat de la început: s-a terminat cu combinaţiile politice pe sub masă. Nu am acceptat să ne punem semnătura pe un tun de 50 miliarde de lei, mită pentru baroni. Şi asta i-a deranjat. Nu am acceptat să le numim toţi incompetenţii în companiile de stat. Pentru asta ne-au numit ‘drulăi’. Acum suntem numiţi ‘crizători’, iar PSD sunt cei cu care se pot face reforme’, a scris Moşteanu, pe pagina sa de socializare.
El spune că USR ‘îşi asumă eticheta de crizători’ dacă aceasta presupune ‘un stat reformat’.
‘Dacă e să vorbim de reforme, încerc să îi explic preşedintelui Klaus Iohannis ce s-a întâmplat în România ultimelor luni. Pe scurt. Îi aduc aminte că, în justiţie, Stelian Ion a fost demis tocmai că a refuzat să accepte ca numirile la DIICOT şi DNA să se mai facă la mica înţelegere. Îi aduc aminte că, în administraţie, profesioniştii numiţi de USR, oameni cu cariere solide în mediul privat, au fost eliminaţi chiar a doua zi după ce USR a fost exclus de la guvernare. În locul lor au venit sinecurile de partid. Îi aduc aminte că, în domeniul pensiilor, chiar zilele trecute, USL-ul atât de drag preşedintelui Klaus Iohannis a votat împotriva proiectului USR de eliminare a pensiilor speciale pentru primari. Dacă pentru asta suntem numiţi ‘crizători’, pentru că am vrut un stat reformat, îmi asum eticheta’, a adăugat Moşteanu.
Vineri, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este nevoie de un guvern care să rezolve problemele cu care se confruntă România, afirmând că acesta trebuie sprijinit în Parlament de ‘cei care vor să fie cu noi’.
El a fost întrebat dacă viitorul guvern minoritar are şanse să reziste până în 2024 şi să realizeze reformele în contextul în care va fi sprijinit de PSD, partid pe care l-a acuzat în nenumărate rânduri că le blochează.
‘Trebuie să vedem lucrurile aşa cum le văd şi românii. Trebuie să se termine criza politică, care nu este România, nu este despre problemele românilor, este o criză creată de unii care au vrut să arate cât de importanţi sunt şi nu au reuşit să arate decât ce neimportanţi sunt, ca să o spun foarte franc. Pe de altă parte, acum am desemnat pe domnul Ciucă ca să formeze un guvern ca să ne apucăm…, ca să se apuce Guvernul să rezolve problemele românilor şi problemele României: pandemia, criza energetică, venirea iernii şi reformele. Eu mi-am asumat aceste reforme din 2014 şi sunt în continuare hotărât să mă implic total ca să avem o reformă finalizată cu bine în justiţie – avem absolută nevoie de o justiţie independentă, corectă, dreaptă -, avem nevoie de schimbări, legile justiţiei sunt încă aşa cum au rezultat ele pe vremea PSD-ului lui Dragnea. Nu putem să rămânem aşa. Avem nevoie de reformă în administraţie. Avem nevoie de reformă în domeniul pensiilor, avem nevoie în domeniul salarizării publice. Toate aceste lucruri au rămas în nelucrare, cum se numeşte. Coaliţia care a guvernat până acum nu a reuşit să rezolve aceste probleme. Nu are rost să vă explic eu, acum, de la Bruxelles, de ce nu au reuşit, dar zilele trecute au cam arătat care au fost crizatorii, cei care în loc să facă reforme au produs crize. Asta este situaţia la noi’, a afirmat Iohannis.