Uniunea Salvaţi România critică faptul că Guvernul PSD-PNL-UDMR a adoptat, joi, ordonanţa pe energie care se aplică din aceeaşi zi şi ‘fără nicio dezbatere publică înainte’, considerând că este ‘o sfidare la adresa tuturor, a românilor şi a industriei’.
‘Toată această schemă de plafonare creează haos şi distruge încet, dar sigur sectorul energetic şi economia românească. Asta se întâmplă când un guvern incompetent intră cu bocancii în piaţă! Noile modificări scot din schema de plafonare sute, mii de companii care până acum au beneficiat. Consecinţele vor fi dramatice: restrângerea activităţii, preţuri mai mari în economie şi pierderi de locuri de muncă. Soluţia era să dăm credit fiscal la toate companiile româneşti şi să reducem taxele din factură pentru toţi românii’, spune Cristina Prună, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei de industrii şi servicii, citată într-un comunicat.
Reprezentanţii USR apreciază că majorările de taxe asupra companiilor din domeniu se vor reflecta în creşteri de preţuri pe lanţ şi pierderi de locuri de muncă.
‘Toată economia pierde, mai puţin PSD, care va avea acces, prin Ministerul Finanţelor, la nişte bani din preţul energiei neplafonat, achitat de consumatorii industriali, companii, practic de toată activitatea economică din România. Soluţiile USR sunt simple şi nu este prea târziu să fie aplicate: reducerea TVA de la 19% la 5% cum au făcut-o Spania, Germania şi alte ţări, eliminarea altor taxe din factură şi credit fiscal pentru toate întreprinderile româneşti’, se menţionează în comunicatul USR.
Plafonarea preţului la energia electrică se va aplica în cazul consumatorilor casnici, până la 31 august 2023, pentru un consum de până la 255 kWh pe lună, conform proiectului de ordonanţă pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022, publicat pe site-ul Ministerului Energiei.
Proiectul prevede că, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 august 2023, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 kWh inclusiv, şi de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care e de maximum 255 kWh. Pentru consumul de energie electrică ce depăşeşte 255 kWh/lună, preţul se stabileşte de către fiecare furnizor.