USR le cere liderilor coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, să prezinte public o variantă asumată şi să le explice românilor şi companiilor ce se va întâmpla cu facturile lor la energie de la 1 ianuarie 2023.
‘Preţurile la energie nu se fac din pix. PSD şi PNL să explice românilor şi companiilor ce se va întâmpla cu adevărat după 1 ianuarie 2023. După luni întregi în care şi-au dovedit incompetenţa în gestionarea crizei facturilor la energie, luând tot felul de măsuri aberante, care doar au adâncit haosul, PSD şi PNL aruncă pe piaţă, pe surse, noi cifre şi noi variante de calcul’, se arată într-un comunicat al USR, transmis joi AGERPRES.
Potrivit deputatului Radu Miruţă, membru în Comisia pentru industrii şi servicii, antreprenorul român ‘nu poate fi liniştit cu cifre aruncate pe surse, fără nicio consistenţă în spate’. Guvernul are de plătit furnizorilor ‘multe miliarde de euro’ pe diferenţa dintre preţul de achiziţie şi preţul de vânzare al energiei electrice, a adăugat el.
‘Brusc, ne spun că de la 1 ianuarie vom avea un preţ mai mic şi statul nu va mai compensa nicio diferenţă. Cum se va întâmpla asta cât timp România nu are suficientă energie? Cum, după ce vor vinde o bună parte din energia României cu 0,68 lei, 0,8 lei şi 1 leu, pe restul puţin rămas, pe care se bate toată piaţa, vor ţine preţul de 1,3 lei, necompensat? Cum va funcţiona asta în timp ce producătorii au vândut deja în avans energia pe alte preţuri? Nici ei nu ştiu, dar dau iarăşi cu zarul să ne arate că joacă ţara asta în continuare la barbut’, a susţinut deputatul USR.
Deputatul Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, este de părere că măsurile anunţate în spaţiul public nu vor funcţiona, deoarece preţurile de import nu pot fi plafonate. Potrivit lui Năsui, PSD şi PNL ‘nu au înţeles nimic’ din ce s-a întâmplat cu măsurile pe care le-au luat până acum pe piaţa de energie şi pe piaţa lemnelor.
‘Acum, exact ce spune Marcel Ciolacu că nu vrea să se întâmple exact asta se va întâmpla: nişte băieţi deştepţi vor câştiga nişte profituri enorme. Trebuie să înţelegem un simplu adevăr economic: nu ai cum să plafonezi preţuri de import. În momentul în care eşti dependent de importurile de energie nu poţi controla preţurile. Din ce am văzut, vor să facă un sistem centralizat de achiziţie, prin OPCOM, prin care să forţeze practic mâna producătorilor să vândă 80% din producţie la un preţ de 450 de lei/MWh, ceea ce va produce şi mai mare haos şi mai multă impredictibilitate, într-o perioadă în care singura soluţie pentru ieşirea din criză este încurajarea producţiei’, a explicat Năsui.
USR şi-a reiterat susţinerea pentru eliminarea taxelor din facturile de gaz şi energie, reducerea TVA la 5%, acordarea de vouchere de 1.000 de lei pentru consumatorii vulnerabili şi de credite fiscal pentru companii şi reducerea taxării muncii.
‘Dacă voiau să ajute şi mediul privat, şi consumatorul casnic, să fie toţi protejaţi de preţurile în creştere şi, în acelaşi timp, să aibă suficientă energie, PSD şi PNL aveau la îndemână soluţiile propuse de USR, soluţii simple, care au fost aplicate cu succes de alte ţări europene’, se mai arată în comunicat.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că în coaliţia de guvernare s-a decis, referitor la măsurile privind preţurile la energie, ca plafoanele pentru consumatorii casnici să rămână neschimbate – 0,68 lei/kWh şi 0,80 lei/kWh.
‘Preţul energiei rămâne la 0,68, până la 255 kW a rămas în continuare 0,8, nu s-a modificat. A rămas 1 leu în continuare pentru IMM-uri. Unde o să mai venim cu amendamente în Parlament – o să venim cu bisericile, cu familii monoparentale, cu cei care au de la trei copii în sus, pe declaraţii pe propria răspundere, cum e normal, nu trebuie toată lumea să facă declaraţii sau să justifice, şi cu cei care au nevoie de aparate medicale, un consum mai mare de energie. Tot ce a scăpat la un moment dat din ordonanţă, plus serviciile publice, companiile de apă, tramvaie, metrou’, a spus Ciolacu, la B1TV.
El a adăugat că statul are datoria de a compensa eventualele pierderi ale companiilor şi nu ‘de a compensa băieţii deştepţi din energie’.