USR: Sălile de jocuri de noroc – interzise la parterul blocului şi în localităţile mici (proiect)

0
36

Uniunea Salvaţi România a depus, la iniţiativa deputatului Tudor Pop, un proiect de lege pentru ca sălile de jocuri de noroc să nu poată funcţiona în localităţile cu mai puţin de 5.000 de locuitori, iar în localităţile mai mari, nu în clădiri rezidenţiale sau la mai puţin de 300 de metri de o altă sală de jocuri de noroc.

Potrivit unui comunicat al USR, proiectul de lege vizează continuarea demersului de protejare a copiilor şi tinerilor de jocurile de noroc, precum şi dependenţa distructivă pe care acestea o creează.

‘Avem un stat slab, care i-a lăsat pe cei mai vulnerabili dintre noi în mâinile lacome ale operatorilor de jocuri de noroc. Din cauza asta avem, pe de o parte, zeci de mii de victime, de oameni dependenţi, ruinaţi şi în prag de suicid, în special în zonele mai sărace, rurale. De cealaltă parte, avem operatori economici care fac profituri de miliarde de lei, care s-au extins până şi în cele mai uitate sate din ţară şi care au deschis săli de jocuri în lanţ, la fiecare parter de bloc, în mediul urban. Trebuie să facem sălile de jocuri de noroc mai puţin accesibile, trebuie să le scoatem din zonele rurale, de la parterul blocurilor, din mentalul colectiv. Avem nevoie de un proiect legislativ care să limiteze accesul la sălile de jocuri de noroc, urgent. Statul nu mai poate fi doar un martor la toată tragedia asta’, a afirmat deputatul USR Tudor Pop, citat în comunicat.

Proiectul USR completează OUG 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc în sensul introducerii unor noi criterii pentru obţinerea autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc.

‘Concret, sălile de jocuri să nu-şi poată desfăşura activitatea în clădiri rezidenţiale sau clădiri cu destinaţie mixtă – practic, la parterul blocurilor – şi nici în spaţii care se află la mai puţin de 300 de metri de o altă sală de jocuri de noroc. Totodată, pentru a diminua prezenţa sălilor de jocuri în mediul rural, proiectul prevede interdicţia ca acestea să funcţioneze în localităţi cu o populaţie mai mică de 5.000 de locuitori’, se arată în comunicat.

Proiectul USR ţine cont de legislaţia din ţări membre ale Uniunii Europene şi de paradigma centrată pe ideea că sălile de jocuri de noroc nu trebuie să fie uşor accesibile, ci trebuie să fie departe de ‘zonele vulnerabile’ sau de clădirile rezidenţiale, precizează sursa citată.

‘În Austria, spre exemplu, operatorii de la nivelul tuturor landurilor trebuie să respecte, în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, un raport maxim de un aparat de jocuri de noroc la 1.200 de locuitori. În Cehia, în oraşe precum Praga, Brno şi Ostrava, au fost interzise complet jocurile de noroc. În Germania, în landul Baden-Wurttemberg, sălile de jocuri trebuie să fie plasate la cel puţin 500 de metri una de alta. În Letonia, sunt interzise jocurile de noroc în clădirile rezidenţiale, iar în Spania, sălile de jocuri de noroc nu pot fi amplasate în zonele vulnerabile’, se exemplifică în comunicat.

Sursa: AGERPRESS