AcasăStiri generaleUSR Sector 3: Robert Negoiţă s-a folosit în principal de credite rambursabile...

USR Sector 3: Robert Negoiţă s-a folosit în principal de credite rambursabile pentru reabilitarea blocurilor

Primarul Robert Negoiţă s-a folosit în principal de credite rambursabile pentru reabilitarea blocurilor de locuinţe din Sectorul 3, nu de bani europeni, informează un comunicat transmis de USR Sector 3.

‘În cei şase ani de când au fost demarate lucrările de reabilitare termică ale blocurilor din sector primarul a omis să spună cum au fost finanţate acestea. Pe baza documentaţiei studiate de consilierii USR, structura bugetului cheltuit pentru reabilitările termice arată astfel: 2 miliarde de lei credite contractate direct de primărie, deci rambursabile din banii locuitorilor Sectorului 3, 404 milioane de lei – fonduri europene. Prin urmare 11% este procentul finanţării din fonduri europene, nu 85% cum susţine primarul’, precizează USR Sector 3.

Potrivit sursei citate, în Sectorul 3 sunt 300.000 de persoane care contribuie la bugetul local şi ‘un calcul simplu’ arată că fiecare contribuabil va plăti 6666 lei pentru procesul de reabilitare.

‘Şi asta numai pentru creditele contractate până acum, fără să luăm în calcul dobânzile aferente acestor credite. La această sumă se mai adaugă alţi 616 lei, pentru că primăria trebuie să restituie 185 milioane lei, corecţii pentru neregulile constatate la deconturile din finanţările prin fonduri europene în valoare totală de 589 milioane lei. În plus, pentru finanţările europene, legislaţia în vigoare presupune ca beneficiarii (cetăţenii sectorului) să aibă un aport propriu (coplată). Coplata ar fi scadentă acum, în 2021. Până în acest moment primarul Robert Negoiţă a susţinut în spaţiul public că populaţia nu va plăti nimic, că se vor găsi soluţii pentru asta’, a adăugat USR Sector 3.

Consiliul Local Sector 3 a respins, în şedinţa de joi, un proiect de hotărâre prin care contribuţia proprie a asociaţiilor de proprietari incluse în proiecte de reabilitare termică ar fi fost suportată de la bugetul local.

În forma iniţială, propusă de primarul Robert Negoiţă, era prevăzută prelungirea de la 6 la 9 ani a perioadei de graţie, cu un an interval de recuperare, referitor la sumele avansate de autoritatea locală pentru contribuţia proprie a asociaţiilor de proprietari incluse în cadrul proiectelor de eficienţă energetică.

Consilierul local PNL Inocenţiu Voinea a propus un amendament privind scutirea asociaţiilor de proprietari de la plata sumelor pentru reabilitarea termică, care a fost adoptat, însă la votul asupra întregului proiect nu s-au întrunit sufragiile necesare aprobării hotărârii, care a fost astfel respinsă.

‘Initiaţiva este corectă. În acest moment, amendamentul şi eu cred că este nelegal, de aceea am solicitat un interval prelungirea perioadei de graţie. (…) Avem nevoie de timp ca acest amendament propus să poată fi legal. Pentru asta avem nevoie de o îmbunătăţire legislativă’, a declarat primarul Robert Negoiţă.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks