Compania franco-austriacă Valneva a anunţat miercuri că, în lipsa unui acord cu Uniunea Europeană, se va orienta spre discuţii pe baze bilaterale cu ţările interesate să încheie contracte de achiziţie a vaccinului său candidat împotriva COVID-19, transmite AFP.
Apreciind că discuţiile cu UE nu au înregistrat ‘progrese semnificative’ până acum, Valneva – care a anunţat la începutul lunii rezultate iniţial pozitive pentru prima fază a studiului clinic referitor la vaccinul său potenţial – precizează că nu va mai acorda ‘prioritate discuţiilor de furnizare centralizată aflate în desfăşurare cu Comisia Europeană’.
‘Am consacrat mult timp şi multe eforturi încercând să răspundem exigenţelor procesului de achiziţie centralizată al Comisiei Europene’, a afirmat în comunicat preşedintele-director general al grupului, Thomas Lingelbach, regretând absenţa unui acord cu UE.
‘Ne concentrăm de acum înainte eforturile spre statele membre ale UE şi părţi interesate din afara UE care doresc să includă abordarea noastră cu vaccin inactivat în strategia lor de vaccinare’, a adăugat el.
Uniunea Europeană anunţase la 12 ianuarie că a încheiat ‘discuţii exploratorii’ cu Valneva şi are în vedere achiziţia a până la 60 milioane de doze.
Până acum nu a fost încheiat însă un acord definitiv, chiar dacă aprovizionările cu vaccinuri au suferit întârzieri, expunând Uniunea Europeană criticilor din cauza unei campanii de imunizare mai puţin avansate decât în Marea Britanie, în special.
În prezent, în UE sunt disponibile vaccinurile de la Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca. Marţi, Agenţia Europeană a Medicamentului a comunicat că vaccinul de la Johnson & Johnson, pe care multe ţări se bazează pentru a-şi accelera campaniile de imunizare, poate fi folosit, luând în considerare raportul favorabil dintre beneficiile şi riscurile sale.
Marea Britanie a încheiat cu Valneva (cu sediul la Nantes) un acord în iulie 2020, urmat în septembrie de semnarea unui parteneriat referitor la achiziţia potenţială a 190 milioane de doze, pentru o sumă maximă de 1,4 miliarde de euro.
Marea Britanie a comandat deja 100 milioane de doze pentru 2021-2022, aminteşte Valneva în comunicatul de miercuri.
‘Regatul Unit a răspuns primul, în mare parte, fără îndoială, pentru că noi eram deja implantaţi acolo şi, de asemenea, pentru că ei au crezut imediat în vaccinul nostru inactivat. Ei au fost primii care au reacţionat şi ne-au făcut o propunere structurată de ajutor’, a explicat directorul general Franck Grimaud în februarie pentru AFP.
Valneva dezvoltă un vaccin care utilizează tehnologia tradiţională cu virus inactivat, proces ce permite crearea unui răspuns imunitar prin injectarea unui virus căruia i-a fost neutralizat potenţialul patogen.
Laboratorul Valneva pregăteşte un studiu de fază 3 – ultima înainte de o eventuală autorizare -, ce urmează să înceapă la sfârşitul lunii aprilie, şi speră în punerea pe piaţă a vaccinului în această toamnă.