AcasăStiri generaleVâlcea: Ansambluri folclorice păstoreşti din opt judeţe, la festivalul 'Învârtita dorului' de...

Vâlcea: Ansambluri folclorice păstoreşti din opt judeţe, la festivalul ‘Învârtita dorului’ de la Vaideeni

Ansambluri folclorice din opt judeţe în care se mai practică încă păstoritul vor fi prezente weekendul acesta la Vaideeni, la cel mai cunoscut festival al oierilor vâlceni – ‘Învârtita dorului’, reluat în format fizic după ce timp de doi ani s-a desfăşurat online din cauza pandemiei de COVID-19.

Administraţia publică locală a anunţat că pentru ediţia de anul acesta, a 54-a, a pregătit un program amplu, ce se întinde pe parcursul a două zile (25 şi 26 iunie) şi din care nu lipsesc expoziţii, lansări de carte, colocvii şi simpozioane pe teme folclorice, concerte de muzică populară susţinute de artişti locali şi din judeţ, precum şi tradiţionala paradă a costumelor populare ce precede spectacolul de folclor susţinut de formaţiile participante la festival.

În total, vor fi prezente 27 de ansambluri din judeţele: Vâlcea (Vaideeni, Băbeni, Horezu), Alba (Şugag, Vinerea – Cugir), Argeş (Corbi, Galeşu, Braduleţul), Bistriţa Năsăud (Leşu), Gorj (Baia de Fier, Novaci, Polovragi), Hunedoara (Orăştie, Petrila), Sibiu (Cristian, Gura Râului, Jina, Poiana Sibiului, Răşinari, Sadu, Sălişte, Tilişca, Turnu Roşu, Tălmaciu), Braşov (Bran) şi Tulcea (Ansamblul Odyssea), care îşi vor etala măiestria la cântec şi dans popular, duminică, începând cu ora 13,00.

Apărută ca o versiune modernă a străvechilor nedei păstoreşti din Carpaţii Meridionali, ce se ţineau la graniţa dintre Ţara Românească şi Imperiul Austro-Ungar şi unde păstorii făceau schimb de mărfuri şi se înfrăţeau în cântec şi joc, sărbătoarea ‘Învârtita dorului’ s-a desfăşurat pentru prima dată la Vaideeni la 27 iulie 1969. De atunci a devenit tradiţie pentru autorităţile locale ca în fiecare an, în preajma Sânzienelor, să adune localnicii pentru a se mândri cu produsele, portul şi dansul lor.

Numele festivalului din Vaideeni se leagă de o melodie compusă şi cântată la fluier de un cioban local între anii 1914 -1915 şi care a devenită emblematică pentru comuna de ardeleni stabiliţi începând cu sfârşitul secolului al XVIII-lea în această zonă a Olteniei.

Organizatorii sărbătorii păstoreşti vâlcene din acest an sunt Primăria Vaideeni, Consiliul Local Vaideeni, în colaborare cu Asociaţia Culturală Moştenitorii şi Şcoala de Arte Vaideeni. AGERPRES / (AS – autor: Ramona Dincă, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks